Danas je održana 28. sjednica Skupštine Grada Bijeljina.

Najviše vremena odobornici i izlagači tačaka posvetili su Izvještajima javnih preduzeća, od kojih je većina u finansijskim problemima zbog maćehinskog odnosa Gradske uprave prema preduzećima.

SG BIJELJINA: Razmatran i usvojen niz tačaka Dnevnog reda u interesu Grada Bijeljina (foto, video)

Izvještaj o radu JP „Vode“ predstavio je Željko Vasić, ekonomista, od 17. aprila vršilac dužnosti direktora, te je naveo da je novi plan poslovanja za 2024. godinu usvojen na 21. sjednici Nadzornog odbora javnog preduzeća „Vode“ i usklađen je sa obavještenjem i realokacijom sredstava Odjeljenja za poljoprivredu od 12.03.2024. godine. Procentualno je za 29,5% manji nego u 2023.godini.

„Na stavci sredstava za sanaciju i održavanje vodotokova i vodoprivrednih objekata raspoređeno je 300.000KM, što je manje za 100.000KM od skupštinskih dodjeljenih sredstava dok je na stavci „Učešće u finansiranju javnog preduzeća „Vode“ Bijeljina raspoređeno 560.000KM, što je manje za 91.000KM, od usvojenog budžeta od strane Skupštine grada Bijeljina za ovu godinu. Za investicione rashode, zbog umanjenih sredstava, a u saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, uvažavajući njihove primjedbe i zahtjeve, određeno da se radi tekuće održavanje hidromelioracijalnog sistema Semberija – Bijeljina i nabavka i dodjela betonskih cijevi profila od Ø300 do Ø1000 u mjesnim zajednicama“, rekao je Vasić.

On je takođe istakao da što se tiče učešća u finansiranju preduzeća u iznusu od 560.000KM, koje je manje za 91.000KM nego što je budžetom Grada Bijeljina za 2024.godinu bilo raspoređeno, uprava preduzeća bila je prinuđena na rezanje troškova, tako da su smanjenja u odnosu na prošli plan poslovanja sve veća.

„Najveće smanjenje se odnosi na brutu platu zaposlenih u iznosu od 71.900KM, što je jednako jedna i po bruta plata svih zaposlenih radnika. Nadamo se da će u narednom periodu rebalansom budžeta biti to riješeno, uz zajedničku saradnju Skupštine Grada i resornog odjeljenja. Zatim, zakup poslovnih prostorija je smanjen za 5.100KM, u odnosu na prošli plan poslovanja. Ostala lična primanja su manja u iznosu od 2000KM, nabavka goriva za 650KM, troškovi mobilnih telefona za 1000KM, nabavka isporuke pitke vode i objava oglasa u dnevnom listu je skroz skinuta iz troškovnika. Nabavka ugosteljskih usluga je smanjena za 2.200KM, čišćenje i servisiranje klima uređaja smanjeno je za 700KMa i ostali troškovi su smanjeni za 6.150KM. Ovo vam sve pričam da vidite do kojih smo detalja pokušali da idemo da bismo smanjili troškove poslovanja, možda nekome ove cifre nisu nešto velike spram drugih javnih preduzeća, ali nama su značajne“, istakao je Vasić.

On je takođe iskoristio priliku da informiše odbornike da je situacija u preduzeću veoma teška, jer zaposleni radnici nisu primili platu tri mjeseca, niti im je uplaćeno zdravstveno osiguranje.

„Narednih dana očekujemo blokadu od strane Poreske uprave radi neuplaćenih doprinosa. Na stavci sredstva za sanaciju i održavanje vodotokova od prirodnih objekata, odnosno investicije, nam se duguje od strane Gradske uprave 110.000KM samo iz prošle godine, nakon izvršene realokacije sredstava od strane Odjeljenja za poljoprivredu, u ovoj godini nam je uplaćeno samo 19,3% duga iz prethodne godine. Na stavci učešće u finansiranju JP „Vode“, od dugovanja iz prošle godine i trebovanja odobrenih sredstava iz ove godine, uplaćeno je samo 42%“, naveo je Vasić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име