Na današnjoj 28. redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina, razmatran je i usvojen niz tačaka Dnevnog reda, kako predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević kaže, koje su u interesu Grada Bijeljina.

„Na samom početku su razmatrani izvještaji javnih ustanova i preduzeća Grada Bijeljina. Ono što smo imali priliku da vidimo i da čujemo je, zaista, poražavajuće. To je da je funkcionisanje svih ovih ustanova i preduzeća znatno otežano, maltene i onemogućeno zbog nedoznačavanja onih sredstava koje je Gradska uprava dužna da doznači ovim ustanovama i preduzećima. Recimo, Domu zdravlja Grad Bijeljina duguje 1,35 miliona za funkcionisanje, pola miliona za rekonstrukciju ambulanti… Ono što nam prijeti u nekom najrednom periodu jeste zatvaranje ambulanti i porodične medicine. Što se tiče Agrarnog fonda, 200.000 KM je skinuto poljoprivrednicima za podsticaj nezakonitom realokacijom Grade Bijeljina, 120.000 KM za finansiranje Fonda. Što se tiče Pozorišta, koje zaista vredno hvale i bilo potrebno ovom Gradu, koje je bilo prvo na takmičenju pozorišta Republike Srpske – velika dugovanja sredstava za prošlu godinu, telefon im je ugašen zbog neplaćenih računa koji Gradska uprava treba da plati. Što se tiče Gradske toplane, direktor se nije pojavio što je velika sramota, pogotovo imajući u vidu to da je baš ova Skupština doznačila preko 600.000 konvertibilnih maraka svojom odlukom Gradskoj toplani, da sanira svoje dugove… Da je ova Skupština izlasala u budžetu proširenje toplovodne mreže na sve javne ustanove u gradu, obizbijedila sredstva za to. Direktor se nije pojavio, zašto moraćete njega pitati. Ta tačka je skinuta sa Dnevnog reda“, objasnio je Đurđević i nastavio:

„Što se tiče Centra za socijalni rad, čuli smo da nedostaju ozbiljna sredstva za socijalno ugrožene sugrađane, da su ozbiljna dugovanja kad su u pitanju radnička prava ljudi koji su zaposleni, da jednokratne pomoći, koje su, inače, urgentne, koje treba određenim kategorijama stanovništva, da odu na liječenje, da se liječe… da kasne i po šest mjeseci, tako da potpuno su obesmislene. Što se tiče „Voda“ – 100.000 KM Grad duguje iz prošle godine, 100.000 KM skinuto za investicije u ovoj godini, 91.000 KM za funkcionisanje… „Vode“ su značajno smanjile troškove. U javnom preduzeću „Vode“ prethodna tri mjeseca radnici nemaju platu, nemaju ovjerene knjižice, kao ni radnici Gradske uprave, kao ni radnici svih drugih institucija koje funkcionišu u Gradu Bijeljina i koje su budžetski korisnici. Što se tiče Banje Dvorovi, takođe, koja je, inače, pozitivno poslovala, što je za pohvalu, nije im uplaćeno onih 408.000 KM kojim bi riješili poreski dug od 1,2 miliona, dakle skoro 800.000 KM bi bilo otpisano i smanjen dug Banje Dvorovi koja je 100% vlasništvo Grada Bijeljina. Tekući grant se ne plaća, nije pokrenuto s „mrtve tačke“ statusno pitanje, rješavanje statusnog pitanja… jedina banja uz Banju Višegrad koja je javna ustanova i time potpuno onemogućeno da neki kapital ozbiljno uđe u tu banju. Ja sam lično bio učesnik tih sastanaka kad smo, zaista, imali korektnu saradnju sa Ministarstvom i sa predsjednikom gdje su nam ponuđena sredstva, da rješimo statusno pitanje, da popišemo koju imovinu Banja ima i da Vlada Republike Srpske uđe u banju kao strateški partner. To se nije pomaklo s „mrtve tačke“. Javno informativno preduzeće „Semberija i Majevica“, „Semberske novine“, takođe, isti problemi. Kasni se sa davanjima prema radnicima, kasni se sa plaćanjem prema dobavljačima, kasne tranše koje je Grad bio dužan i obavezan da uplati ovoj ustanovi…“, istakao je Đurđević i navodi da je situacija više nego zabrinjavajuća.

Pored izvještaja javnih ustanova i preduzeća, od tačaka Dnevnog reda koje su razmatrane i usvojene posebno treba istaći prijedloge odluka o usvajanju regulacionih planova „Industrijska zona IV“ i „Agro – tržni centar“ Bijeljina, prijedlog odluke o obrzbjeđivanju garancije od banke za provođenje postupka eksproprijacije za tzv. „Drinski nasip“, prijedlog odluke o zajedničkom ulaganju kojim će biti izgrađen dječiji vrtić na lokalitetu tzv. ,,starog buvljaka“, prijedlog odluke o utvrđivanju udruženja od opšteg interesa, prijedlog odluke o subvencionisanju nabavke seoskih imanja za mlade, kao i planove i programe koje se tiču dezinsekcije, deratizacije i suzbijanja zaraznih bolesti, kao i investicija u vodoprivredne objekte.

Takođe, na prijedlog Gradonačelnika, usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima u gradu Bijeljina, kojim je uvedena nova zone „Centar“ u užem jezgru grada, koja će koštati 1,50 KM po satu, dok će će cijena „Crvene“ zone povećati sa 1.00 KM na 1.20 KM, a „Plave“ zone sa 0,50 KM na 0,60 KM. Takođe, doći će i do proširenja broja parking mijesta koja su obuhvaćena naplatom parkinga time što će i naplatu parkinga biti uključen i parking kod Saborne crkve i parking kod nove autobuske.

Predlagač svoj prijedlog obrazlaže time da su objekti republičkih i lokalnih institucija smješteni u užem jezgru grada, te da je potrebno omogućiti većem broju korisnika da zadovolji svoje administrativne i poslovne potrebe, što će se omogućiti kroz uvođenje nove zone ,,Centar“ i više cijene u odnosu na ostale zone. Takođe, predlagač ističe da su postojeće cijene formirane 2007. i 2014. godine, te da trenutno imajući u vidu inflaciju, povećanje cijene rada i sve druge faktore, ne odgovaraju realnom stanju i ne mogu osigurati održiv sistem upravljanja kontrole i parkiranja, nadalje, predlagač ističe da treba uzeti u obzir i to da je ,,Patriot“ DOO društveno – odgovorno preduzeće koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno – otadžbinskog rata te da prihod od naplate parkinga u najvećoj mjeri ide upravo ovom preduzeću za usluge kontrole sistema koje oni pružaju.

Sjednici Skupštine grada Bijeljina su prisustvovali i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa kojim Skupština grada Bijeljina ima potpisan Protokol o saradnji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име