Danas je održana 28. sjednica Skupštine Grada Bijeljina.

SG BIJELJINA: Razmatran i usvojen niz tačaka Dnevnog reda u interesu Grada Bijeljina (foto, video)

Najviše vremena odobornici i izlagači tačaka posvetili su Izvještajima javnih preduzeća, od kojih je većina u finansijskim problemima zbog maćehinskog odnosa Gradske uprave prema preduzećima.

Izvještaj o radu Centra za socijalni rad predstavio je zamjenik direktora koji obavlja funkciju direktora Goran Marković koji je rekao da postoji problem isplate jednokratnih pomoći, zbog nedoznačavanja novca od strane Gradske uprave.

„Novčana pomoć za prošlu godinu po jednom korisniku iznosila je 194 marke, a za ovu godinu iznosi 216 maraka. Znači, mi kada ne mijenjamo broj korisnika, sredstva se povećavaju, jer je koncept u zakonu socijalnoj zaštite napravljen tako – kako raste standard, da kažem, nas, običnih građana u prosječnoj plati, tako treba da raste i standard kategorije socijalno ugroženog stanovništva. Pravo na ličnu invalidninu je ostvarilo 692 lica. Dakle, ista vam je situacija kao i za novčano davanje. Korisnici dodatka za pomoć njegu drugog lica, to pravo se priznaje na osnovu, da kažem, zdravstvenog statusa tih naših korisnika i to pravo određuje komisija, prvostepena komisija koju imenuje Gradonačelnik Grada Bijeljna na prijedlog Centra za socijalni rad. U prethodnoj godini, zapravo zaključno sa 31.12. imali smo ukupno 2.324 korisnika, od toga 883 korisnika prve grupe i 1.441 korisnika druge grupe“, objasnio je Marković.

Marković je iznio da se Centar za socijalni rad prošle godine imao velikih finansijskih problema.

„U prošloj godini smo imali veoma veliki problema sa realizacijom ovih jednokratnih pomoći, kao što su svi odbornici prije mene koji su izlagali, kao i predstavnici ustanova istakli, da imamo veliki problem oko finansijskih tokova i oko realizacije, tako i mi isto u Centru za socijalni rad imamo veliki problem što se tiče isplate jednokratnih pomoći. Gradska uprava nije u mogućnosti da prati naše potrebe, odnosno nisu u mogućnosti da nam doznačavaju gotov novac u onom iznosu koji to građanima pripada, odnosno prema dinamici zahtjeva koje građani podnose. Mi u ovom trenutku imamo isplaćenih zahtjeva iz decembra mjeseca prošle godine, iz januara, februara, marta mjeseca ove godine, da vam ne govorim sad dalje. Jednokratna pomoć služi da našim korisnicima pružimo urgentnu reakciju kada oni imaju nešto ili korisnicima koji ne mogu da ostvari ova trajna prava zato što je Zakon propisao striktne uslove ko šta mora da ispunjava. Recimo, čovjek koji treba da ode na liječenje u Banjaluku, nije za sanitet, ne ispunjava uslove, nema sredstva, nema penziju, nema ko da ga odveze… mi treba da mu odobrimo 150 do 200 maraka za prevoz, on podnese zahtjev i uradimo u roku od 20-ak dana i on čeka na isplatu šest mjeseci. To su najugraženije kategorije“, naveo je Marković.

On je naveo da su, zbog dugovanja Grada prema Centru, ugroženi korisnici smješteni u ustanove, 13 djece i 97 odraslih, da su zbog toga već u sudskom postupku i imaju tri opomene pred tužbu zbog neizmirenih obaveza.

Kako kaže, manjak za prošlu godinu 720.000 KM, te da će u ovoj nedostajati oko milion KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име