SATLER U BIJELJINI: U fokusu ekonomska pitanja i život građana

Datum:

Share post:

Na sastanku u Etno-selu Stanišići u Bijeljini, na kojem su učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti – RS, Federacije i BiH, kao i međunarodni akteri, usvojeni su zaključci koji se odnose, prije svega, na život građana – egzistencijalna pitanja, poboljšanje investicija, zdravstvo i depolitizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Diskusija se odnosila i na putno povezivanje i koridor 5C, a na sastanku je konstatovano da je potrebna brža realizacija aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem.

„Ako se nastavi sa ovakvim tempom provođenja, biće potrebno 20 do 30 godina da se izgrade svi planirani pravci. Potrebno je ubrzati aktivnosti i ići sa praksom objavljivanja većih lotova, kao što se radi u svijetu, za izgradnju, 20, 30, 40 kilometara umjesto 2 ili 3“, istakao je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Satler je još jednom podsjetio da BiH, ako želi da bude dio EU, mora da ispuni političke kriterijume, sadržane, između ostalog, i u 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo, kao i ekonomske kriterijume.
„Prošle sedmice Komisija je objavila novu metodologiju proširenja. Ono što je interesantno je da se i u okviru ove metodologije značajan fokus daje ekonomskim pitanjima“, istakao je Satler.

Satler je istakao nakon usvajanja zaklučaka da su učesnici dvodnevnog sastanka u Bijeljini preuzeli ambiciozni cilj, te da predstoji realizacija usvojenih zaključaka.

„Sebi smo dali određen vremenski okvir, do maja ove godine, za kada je planiran samit EU i zemalja Zapadnog Balkana u Zgrebu. Konkretizacija ovih aktivnosti omogućiće predsjedavajućem Savjeta ministara da na samit ode sa konkretnim mjerama, aktivnostima i rezultatima“, istakao je Satler.

Premijer Federacije Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što su se konačno u fokusu našla socio-ekonomska pitanja i stanje u društvu.

„Dobro je što se konačno ušlo u format kreiranja socio-ekonomskih ciljeva i politka, provođenja i mjerenja rezultata. Mi smo definisali ciljeve, i to je ekonomski rast, koji je u ovom momentu stagnira, iz više razloga – ekonomske mjere iz prve reformske agende su iscrpljene, a i Evropa stagnira, što utiče i na nas. Sada je upravo vrijeme da mijenjamo paradigmu u ekonomsko-socijalnom smislu“, rekao je Novalić.

Novalić je izrazio zadovoljstvo što se na sastanku, pored ekonomije, na dnevnom redu našla i druga značajna pitanja, između ostalih i pitanje mladih.

„Drago mi je da su mladi došli u fokus. Konačno u fokus možemo staviti budućnost, a ne prošlost“, istakao je Novalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Danas je Vaskršnji utorak

POVEZANE VIJESTI

Danas je Vaskršnji utorak

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja treći dan Vaskrsa - Vaskršnji utorak. Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u...

Tanja Railić, zaposlena u A.D. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina, završila Obuku transformativnih politika u okviru projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost...

Tanja Railić, zaposlena u A.D. "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina, završila je Obuku transformativnih politika u okviru projekta “Međusektorsko...

Na današnji dan – 7. maj

Danas je utorak, 7. maj, 128. dan 2024. Do kraja godine ima 238 dana. 1682. - Umro ruski car...

Dnevni horoskop za 7. maj

Ovan POSAO: Sad je trenutak da počnete da radite punom parom. Ovo je momenat kada će rezulgtati doneti najviše...