ŠAROVIĆ: Zakon o diferenciranoj stopi PDV je nesprovodiv, vlast se ruga građanima

Datum:

Share post:

„Jedino saznanje nakon današnjeg usaglašavanja teksta zakona o diferenciranoj stopi PDV je to što građani sada znaju sa kim imaju posla, ocijenio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavio da je zakon nesprovodiv do kraja godine do kad bi inače trebao da važi, te da je vladajuća koalicija odgađala da ga ranije donese kako bi ga obesmislila, jer ne želi da se odrekne novca u korist građana.

„Imali smo ovu inicijativu o ukidanju PDV na osnovne životne namirnice prije pet mjeseci i oni su nas zavlačili pet mjeseci da ne dođemo do rješenja. I onda odrede da će ova odluka važiti do kraja godine. Pa taj sistem se ne može uspostaviti do tada, što znači da nećemo imati nikakvo sniženje cijena, zakon će isteći prije nego što se sprovede. Danas su nas zamajavali na sve načine, samo da bi se sakrila istina, a to je da se njima ne odriče tog novca, ne misle o građanima – izjavio je Šarović.

Šarović je napomenuo da nijedna zemlja u svijetu nije ukidala akcize na mjesec dana niti uvodila ovakvo kratkoročno primjenjivanje zakona kojim se ukida PDV na osnovne životne namirnice. Napomenuo je i da će SDS pokušati djelovati amandmanski, ali da sumnja u njegove domete zbog postojećih procedura.

„Mi smo dovedeni u nemoguću situaciju. Ukoliko želimo nešto da promijenimo, imamo novu proceduru i nove rokove, i onda je nemoguće da se nešto uradi. Njihov amandman je pripremljen tako da bi se izrugivali svima nama. Ova struktura u vlasti čini da onemogući smanjenje PDV na duže staze, pogotovo ono što smo mi predložili da diferencirana stopa bude trajna kategorija. Neiskreni su, ne žele rješenja koja interesuju građane, imaju svoju politiku, obećavaju kule i gradove, a u suštini se radi o nesposobnoj izvršnoj vlastima na svim nivoima. Pogotovo se to odnosi na Savjet ministara, jer nema te ocjene kojom bi se mogao izreći domet ovog sastava Savjeta ministara“ – rekao je Šarović.

On se osvrnuo i na broja obećanja koja aktuelna vlast u Republici Srpskoj predstavlja u poslednje vrijeme, povezujući to sa predizbornom kampanjom i tvrdnjom da je vjerodostojnost onih koji daju takva obećanja mala.

„Nema nikakvog razloga da vjerujemo vlasti za sva obećanja koja daju ovih dana, od autoputeva, gasovoda, bolnica… Naprosto su spavali zadnjih 16 godina, nisu uradili ništa, i sad treba da im vjerujemo na riječ da će investirati između 3 i 4 milijarde dolara, koliko smo sabrali da su podijelili obećanja u zadnjih 15 dana. To su priče za lakovjerne, jer šta drugo reći za tolika obećanja na par sedmica do početka izborne kampanje, i to od nekog ko je toliko puta izvarao građane do sada. Ne vidim razlog zašto bi vjeroval tako megalomanskim obećanjima koje daju oni koji su se do sada pokazali nesposobnim. Ne treba niko da kaže, možde će biti investicija, para, razvoja… Neće biti ništa sa njima, imaćemo sve isto kao i do sada, a to je kriza i ništa drugo“ – zaključio je Šarović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...

Biciklisti prvu etapu trke završili u Bijeljini – pobjednik biciklista iz Australije (foto)

Učesnici 18. međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" stigli su u Bijeljinu. Biciklista iz Australije Dilan Hopkins, pobjednik je prve etape...

OSTOJIĆ, BO RS: Nismo genocidan narod – Svekoliki srpski narod protiv onoga što nam se pokušava staviti kao etiketa

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, izrazio je zahvalnost velikom broju građana Srpske što su se odazvali...

DODIK: Ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je sa Trga Krajine u Banjaluci da se u Srebrenici jula 1995....