MINISTAR GOLIĆ: Prihvatljiva inicijativa za legalizaciju objekata izgrađenih do 2013.

Datum:

Share post:

Na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se problem legalizacije i urbane integracije u prostor bespravno sagrađenih objekata u RS privede kraju, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je od svih gradova i opština RS tražilo informaciju o efektima primjene važećeg zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je u primjeni od 2018. godine.

Golićva kaže da je Dodik u svojoj incijativi predložio da se urade izmjene postojećeg Zakona o legalizaciji, kako bi se svi bespravni objekti koji se mogu identifikovati na orto-foto snimku Republike Srpske iz 2013. godine, smatrali legalno izgrađenim.

Ona ističe da je ranija inicijativa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se u ovom gradu legalizuju svi bespravni objekti izgrađeni do 2004. godine bila potrebna, ali da se pravo na legalizaciju ne može ograničiti samo na jednu lokalnu zajednicu. 

„Svjesni činjenice da u Srpskoj postoji preko 80 hiljada bespravno sagrađenih objekata, u potpunosti podržavamo sve inicijative za izmjenom predmetnog zakona, s tim da je prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se kao referentna godina uzme 2013. potpuno prihvatljiv, jer je te godine završeno orto-foto snimanje cijele Republike Srpske, započeto 2012. godine“, kaže Golićeva.

Ona naglašava da ekspertska radna grupa koju je imenovala već radi na izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i da će se posebna pažnja posvetiti odlukama Ustavnog suda Republike Srpske,  koje se tiču predmetne tematike, odnosno pravnih shvatanja iskazanih u tim odlukama.

„Takođe, posebna pažnja biće posvećena dijelu zakona koji se odnosi na određene pogodnosti koje mogu ostvariti porodice poginulih boraca, ratnih-vojnih invalida, žene žrtve ratne torture te drugih socijalnih kategorija. Naš cilj je da kroz izmjene i dopune zakona u što većoj mjeri riješimo pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Republike Srpske, te omogućimo svim građanima Republike Srpske da pod jednakim uslovima, u pojednostavljenoj proceduri i uz minimalna sredstva riješe svoj životni problem“, kaže ona i naglašava da će prijedlog ovog zakona prije upućivanja u proceduru biti usaglašen sa Savezom gradova i opština Republike Srpske.

Dešvanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...