Samsung ipak neće moći tako lako da zamijeni Google pretragu

Datum:

Share post:

Samsung ipak ne može da zamijeni Google sa Microsoft Bing, kao podrazumjevanim pretraživačem na svojim telefonima, barem ne na tržištima kao što je SAD.

Akcije kompanije Alphabet su u ponedeljak pale za čak 4 odsto nakon vijesti da bi Microsoft Bing pretraživač, koji je skoro dobio pomoć u vidu vještačke inteligencije, mogao da zamijeni Google kao podrazumjevani endžin za pretragu na Samsung uređajima. Međutim, čini se da je nervoza na tržištu pomalo neopravdana, jer kako stvari trenutno stoje, Samsung ne može tako lako da izbaci Google, barem ne na tržištima kao što je SAD.

Kako je istakao Andreas Prošovski na Twitteru, svi Android OEM-ovi, uključujući Samsung, moraju da potpišu Ugovor o distribuciji mobilnih aplikacija (MADA) ako žele da imaju Google Play prodavnicu i druge Google aplikacije na svojim telefonima. Ovaj sporazum ima specifična pravila koje OEM-ovi moraju da poštuju. Jedno od tih pravila zahtjeva od proizvođača Android telefona da Google pretraga bude podrazumjevani pretraživač, prenosi „Benchmark“.

Međutim, MADA pravila nisu svuda ista. Na primjer, Google je promijenio MADA pravila u Evropi još 2018. godine nakon što je dobio kaznu od 4.3 milijardi evra zbog monopolskog ponašanja. Gigant je tada izdvojio Google pretragu i Chrome iz potrebnog paketa Google aplikacija za OEM proizvođače koji prodaju Android telefone u Evropi.

Slično tome, Indija primjenjuje sopstvenu verziju sporazuma, pri čemu bi jedina Google aplikacija koja treba da bude unaprijed instalirana bila Google Play prodavnica. Korisnici u Indiji će sami moći da izaberu podrazumjevani pretraživač.

Dakle, čak i ako Samsung ne može da se prebaci na Bing kao podrazumjevani pretraživač na svojim telefonima svuda u svijetu, prijetnja Google dominaciji u pretrazi i dalje postoji. Google bi bukvalno morao da plati Android proizvođačima da zadrže Google pretragu u zemljama koje imaju sopstvene verzije MADA sporazuma.

Na ovim mjestima, Samsung i drugi proizvođači Android telefona mogu lako da stave Bing kao opcioni podrazumjevani pretraživač, a da čak i ne navedu Google kao jedan od izbora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...

FZO RS: Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), u skladu sa odlukom Vlade RS, omogućio je da zdravstveno osiguranje...