RU CZ, NOVITOVIĆ: Sutra Odluka o povratku u Srpsku – ostaćemo koliko treba

Datum:

Share post:

Nakon konsultacija sa Dodikom i Viškovićem odluka o daljem angažmanu spasilačkih timova

Plan za povratak prve grupe spasilaca je u subotu, ali sve ćemo analizirati sa AFAD-om i konačnu odluku donijeti sutra, rekao je za RTRS vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.
Spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske - Foto: RTRS

Spasilački tim Civilne zaštite Republike SrpskeFoto: RTRS

Istakao je da će se o mogućem angažovanju i formatu angažovanja dogovoriti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

– Specijalizovani tim Civilne zaštite Srpske je partnerska organizacija Turske agencije za zaštitu i spasavanje i u saradnji sa njima donijećemo odluku koliko dugo ćemo tragati za preživjelima. Sve ovo vrijeme smo radili u saradnji sa AFAD-om i tako će biti – rekao je Novitović.

Naglasio je da će spasilački tim biti na raspolaganju koliko god bude potrebno.

Istakao je da zadatak i misija specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina jeste pronalaženje preživjelih nakon katostofalnih i razornih zemljotresa.

– U takvim situacijama, najbolje rezultate timovi postižu u prvih 24 do 72 sata – rekao je Novitović.

Istakao je da je vjerovatnoća uspješnosti spasilačke akcije izražena u minimalnom obimu u periodu tri do pet dana.

– Postoje rijetki i izuzetni slučajevi da unesrećene spasite i u periodu sedam do deset dana, a nakon tog perioda, zbog pretrpljenih povreda, izmučenosti organizma, nedostupnosti vode i hrane, preživljavanje i pronalaženje je čudo. Kada sve to analiziramo, uvažavajući i potrebe i iscrpljenost spasilaca, bilo bi potrebno njihov povratak organizovati u subotu. Mi na licu mjesta imamo i dosta opreme koju bi trebalo vratiti kopnenim putem, te i o tome moramo voditi računa. Pratimo i ponašanja timova iz zemalja u regionu, tako da ćemo konačnu odluku donijeti u toku sutrašnjeg dana – zaključio je Novitović za RTRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...