RiTE Ugljevik: Izuzetni rezultati u zaštiti životne sredine

Datum:

Share post:

Probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane Ugljevik koji je nastavljen 26 jula, uspješno je završen 20 avgusta. Nakon toga su u periodu od 20. do 23. avgusta realizovana garantna mjerenja funkcionalnih garancija za maksimalno moguće opterećenje (potrošnja el energije i procesne vode, adekvatnost potrošnje krečnjaka, kvalitet gipsa i filter pogača otpadne vode, nivo buke i provjera sistema upravljanja krečnjakom).

Preliminarni rezultati testiranja (na maksimalno mogućem opterećenju u trenutku testiranja) su pokazali da su sve vrijednost funkcionalnih garancija ispod ugovorom zahtjevanih, a najvažnije od njih kao što su emisije SO2  (Oko 150 mg/Nm3, a granica je 200) i čvrstih čestica (1,5 mg/Nm3, a granica je 20), kao i potrošnja el. energije (11, 5 MW) su znatno ispod zahtjevanih.

Od 24  do 26 avgusta su vršena garantna mjerenja za rad bloka na minimalno mogućem opterećenju.

Na kraju, u periodu od 26. do 28 avgusta, nezavisno o opterećenju bloka, Njemački Institut EGS će obaviti testiranje poslednje funkcionalne garancije – emisija kapljica iz vlažnog dimnjaka. Time će sva ugovorna mjerenja biti završena.

TESTNA REKLAMA

Sva navedena mjerenja obavio je Inštitut Milan Vidmar iz Ljubljane, uz učešće i cjelodnevni nadzor  timova izvođača i RiTE Ugljevik. Uzimaju se 3 uzorka istovremeno za svaku od strana, plus četvrti kontrolni, koji je pod ključem, za potrebe eventualne ekspertize.

Izuzev pomenutog njemačkog Instituta za mjerenje emisije kapljica. U periodu od četiri sedmice Institut će raditi na Izvještaju garantnih ispitivanja, čije djelove će radi racionalizacije preostalog ugovornog vremena, slati sukcesivno Poslodavcu i Konsultantu Hamon/SEEC na reviziju (ugovorna obaveza konsultanta).

„Efekte rada postrojenja ODG TE najbolje ilustruje činjenica, da bi bez ODG svakog sata bilo izbačeno iz TE oko 18 t SO2, a da je tokom probnog rada ta količina na izlazu vlažnog dimnjaka  od 26. jula svedena na 150 kg, više od sto puta manje. Dodatno pozitivno je da se emituje svega 1 – 2 mg/Nm3 čvrstih čestica, što je znatno manje od projektom tražene emisije do max 20 mg/Nm3“, istakao je Zlatko Malović projekt menadžer postrojenja ODG.

Termoelektrana Ugljevik realizacijom ovog projekta, kad su u pitanju emisija SO2 i čvrstih čestica postaje najčistija termoelektrana u BiH.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: infobijeljina.com

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...