RiTE „Ugljevik“ isplatio Popoviću 47.000 KM zbog nezakonite smjene

Datum:

Share post:

Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik“ isplatio je 47.000 KM odštete bivšem direktoru Đorđu Popoviću zbog nezakonite smjene nakon opštih izbora 2018. godine, kada se sa još nekoliko direktora našao u grupi „mangupa“, kako ih je nazvao tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.

​Prema našim informacijama, Popović je odustao od tužbe nakon što je preduzeće pristalo na nagodbu da mu se isplati traženi iznos.

Podsjećamo, Popović je nakon smjene u dva navrata tužio RiTE „Ugljevik“, jer Nadzorni odbor tog preduzeća nije ispoštovao prvu sudsku presudu koja je bila u njegovu korist.
U prvoj odluci o razrešenju Nadzorni odbor se pozivao na loše poslovne rezultate i zapošljavanje bez konsultacija sa resornim ministarstvom, a nakon što je Popović tu smjenu osporio na sudu, NO je po skraćenom postupku donio novu odluku o razrešenju, navodeći sukob interesa kao razlog.
Popović je tada podnio novu tužbu, a osim vraćanja na poziciju direktora tražio je i nanadu plata.

U međuvremenu je Popović, kao kadar DNS-a, imenovan za ministra saobraćaja i veza RS i tada je došlo i do sporazuma sa Rudnikom i termoelektranom.

On je početkom ove godine podnio ostavku na poziciju ministra saobraćaja i veza RS kako bi mogao da preuzme poslanički mandat u Skupštini Brčko distrikta.
Popovićev komentar nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na telefon.

CAPITAL je ranije pisao o spornim smjenama kojima se vlast RS obračunava sa nepodobnim kadrovima, a koje se često završavaju tužbama i naredbom suda da se smijenjeni funkcioneri vrate na posao i da im se isplati odšteta.
Bez obzira na to Vlada ne odustaje od stare prakse i ne pristaje da na mjesto direktora Inspektorata RS vrati smijenjenog Predraga Tomića iako je sud dva puta utvrdio da je nezakonito smijenjen.

Tomić je zbog toga podnio i treću tužbu, ali i krivičnu prijavu protiv premijera RS Radovana Viškovića, koju je Republičko javno tužilštvo odbacilo, o čmu je CAPITAL pisao u tekstu Tužilaštvu nije sporno što Vlada izigrava pravosuđe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Golom Stevanovića 20 sukundi prije kraja rukometaši Bijeljine savladali Kozaru

Golman Bijeljine David Ostojić  najbolji u derbiju protiv Kozare sa 17 odbrana. RK Bijeljina - ORK Kozara 33:31 Mladi golman...

UGLJEVIK: Tri mladića iz Zabrđa pješke krenula put Ostroga

Jutros su Dragomir Stanković, Mile Rikić i Spasoje Popović krenuli na svoje prvo hodočašće dugo 350 kilometara prema...

ĆORIĆ: Naplata putarine u prva tri mjeseca uvećana za više od 800.000 KM

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Nedeljko Ćorić izjavio je Srni da su dobrom poslovnom politikom u prethodnoj...

“Djeca trče za čistu i zdravu Semberiju“ (foto)

APRIL MJESEC ČISTOĆE 2024! U organizaciji Grada Bijeljina, danas, 28. aprila održaće se dječije trke  pod nazivom "DJECA TRČE...