RiTE „Ugljevik“ isplatio Popoviću 47.000 KM zbog nezakonite smjene

Datum:

Share post:

Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik“ isplatio je 47.000 KM odštete bivšem direktoru Đorđu Popoviću zbog nezakonite smjene nakon opštih izbora 2018. godine, kada se sa još nekoliko direktora našao u grupi „mangupa“, kako ih je nazvao tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.

​Prema našim informacijama, Popović je odustao od tužbe nakon što je preduzeće pristalo na nagodbu da mu se isplati traženi iznos.

Podsjećamo, Popović je nakon smjene u dva navrata tužio RiTE „Ugljevik“, jer Nadzorni odbor tog preduzeća nije ispoštovao prvu sudsku presudu koja je bila u njegovu korist.
U prvoj odluci o razrešenju Nadzorni odbor se pozivao na loše poslovne rezultate i zapošljavanje bez konsultacija sa resornim ministarstvom, a nakon što je Popović tu smjenu osporio na sudu, NO je po skraćenom postupku donio novu odluku o razrešenju, navodeći sukob interesa kao razlog.
Popović je tada podnio novu tužbu, a osim vraćanja na poziciju direktora tražio je i nanadu plata.

U međuvremenu je Popović, kao kadar DNS-a, imenovan za ministra saobraćaja i veza RS i tada je došlo i do sporazuma sa Rudnikom i termoelektranom.

TESTNA REKLAMA

On je početkom ove godine podnio ostavku na poziciju ministra saobraćaja i veza RS kako bi mogao da preuzme poslanički mandat u Skupštini Brčko distrikta.
Popovićev komentar nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na telefon.

CAPITAL je ranije pisao o spornim smjenama kojima se vlast RS obračunava sa nepodobnim kadrovima, a koje se često završavaju tužbama i naredbom suda da se smijenjeni funkcioneri vrate na posao i da im se isplati odšteta.
Bez obzira na to Vlada ne odustaje od stare prakse i ne pristaje da na mjesto direktora Inspektorata RS vrati smijenjenog Predraga Tomića iako je sud dva puta utvrdio da je nezakonito smijenjen.

Tomić je zbog toga podnio i treću tužbu, ali i krivičnu prijavu protiv premijera RS Radovana Viškovića, koju je Republičko javno tužilštvo odbacilo, o čmu je CAPITAL pisao u tekstu Tužilaštvu nije sporno što Vlada izigrava pravosuđe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...