OPŠTINA LOPARE UKLJUČENA U PROJEKAT DIJASPORA INVEST 2 (foto)

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Lopare Rado Savić, potpisao je danas, 16. maja u Sarajevu Memorandum o razumijevanju i Izjavu o saradnji u okviru Dijaspora Invest projekta sa Majklom Marfijem, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Memorandumom je definisano da se zajedničkim aktivnostima razvijaju lokalni grant programi i provode aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica.

Tokom potpisivanja ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi sastao se sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica sa kojima su razmijenjene ideje i očekivanja od novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat „Dijaspora Invest“.

U saradnji sa USAID-om dogovorena je tehnička podrška za uključivanje dijaspore u lokalni razvoj i uspostavljanje lokalnih razvojnih fondova za podršku investicijama dijaspore.

„USAID projekat ‘Dijaspora Invest’ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj. Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama,
USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radićemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da podstakne direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usaglašenim osnovama“, napominju iz projekta.

„Potpisivanjem ovog sporazuma 20 partnerskih gradova i opština šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi“, navode iz Projekta.

Današnji potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče.

U narednom periodu očekuje se uspostavljanje lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta „Dijaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: „ZVIJEZDA 09“ NOVI PREMIJERLIGAŠ? KO GUBI ILI DOBIJA LICENCU?

KRUPA BEZ LICENCE, ZVIJEZDA 09 I GOŠK SA LICENCOM? Prvostepena komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine  za licenciranje klubova...

Razgovarano o radu Medžlisa IZ Bijeljina

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u petak, 2. juna 2023. godine glavnog imama i predsjednika Medžlisa...

U Bijeljini obilježene 23 godine od smrti Ljubiše Savića Mauzera – “On je znao za šta se bori” (foto)

Danas je u Bijeljini polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik, obilježeno 23 godine od smrti Ljubiše Savića Mauzera. "Danas...

UGROŽENI LOKALNI BUDŽETI U SRPSKOJ: Za prva četiri meseca doznačeno im čak 17 miliona KM manje prihoda od PDV

OPŠTINAMA i gradovima u Srpskoj, u prva četiri meseca ove godine doznačeno je 17 miliona KM manje prihoda...