Konstantne padavine otežavaju primjenu zaštite usjeva od biljnih bolesti

Datum:

Share post:

Konstantne padavine u posljednjih sedam dana usporile su sjetvu u određenim područjima Republike Srpske i poljoprivrednicima otežavaju primjenu zaštite usjeva od biljnih bolesti, te je potrebno pratiti situaciju i pravovremeno reagovati, istakao je rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Područnoj jedinici Bijeljina Dragan Zarić.

Zarić je Srni rekao da je na području Semberije i Posavine sjetva počela krajem aprila i već je odavno završena, dok se na određenim područjima produžila i do danas.

“U zavisnosti od regije, količine padavina su različite, tako da je i situacija sa sjetvom kukuruza različita. Posebno treba voditi računa o zaštiti usjeva od korova”, istakao je Zarić.

Prema njegovim riječima, kukuruz nije ugrožen jer su proizvođači već obavili osnovni tretman poslije sjetve, a prije nicanja, dok ove padavine dobro utiču na efikasnost zemljišnih herbicida na suzbijanje korova.

“Međutim, vrijeme pogoduje i rastu korova, te proizvođači treba da budu spremni da pravovremeno reaguju, prate fazu porasta kukuruza i fazu porasta korova, te da tome prilagode primjenu zaštite”, pojasnio je Zarić.

Kada je riječ o usjevima pšenice, Zarić je napomenuo da je u ovom periodu najvažnija zaštita od biljnih bolesti, prvenstveno od lisne rđe i drugih pratećih bolesti lista.

“Od posebnog značaja je i zaštita od bolesti klasa /fuzarioze/, jer su ovakvi vremensku uslovi izuzetno povoljni za pojavu ovog patogena jer je pšenica najosjetljivija u fazi početka cvjetanja, kada i treba obaviti tretman odgovarajućim fungicidima, kojih ima na tržištu”, naveo je Zarić.

Zarić je ukazao da, u tom smislu, ovo vrijeme ne ide na ruku.

“Svakodnevne padavine, bez obzira na to da li su obilnije ili ne, prolongiraju primjenu određenih preparata za dan ili dva, što je dovoljno za inkubaciju i razvoj pojedinih biljnih bolesti na usjevima pšenice”, pojasnio je Zarić.

Prema njegovim riječima, proizvođačima je teško “uhvatiti” period od četiri časa bez kiše kako bi ušli u usjeve i primijenili zaštitna sredstva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...