Putem Vibera do izvoda iz matičnih knjiga u Laktašima i Bijeljini

Datum:

Share post:

U Laktašima i Bijeljini su od danas za poručivanje putem aplikacije Viber dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, što će građanima olakšati komunikaciju sa gradskim upravama i omogućiti brži dolazak do traženih dokumenata.

Iz Privredne komore Republike Srpske je saopšteno da će novu uslugu pružati virtuelni asistenti “MIA Laktaši” i “MIA Bijeljina”, koje od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem Vibera, Fejsbuka i gradskih portala, te pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

U Bijeljini, putem četbota “MIA”, građani mogu da se upišu u matičnu knjigu vjenčanih, dobiju informacije o preduzetničkoj djelatnosti i društvu ograničene odgovornosti /DOO/, te utvrde pravo na stipendiranje studenata i učenika generacije srednjih i osnovnih škola.

U Laktašima građani mogu da saznaju kako teče postupak zaključenja braka, postupak registracije preduzetnika, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija.

“MIA” je za 10 mjeseci odgovorila na više od 14.500 upita, a najveće interesovanje u Laktašima bilo je za zaključivanje braka, a u Bijeljini za redovni upis u matičnu knjigu vjenčanih. Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, a građani ne moraju da troše vrijeme čekajući red ispred šaltera“, saopšteno je iz Privredne komore.

Osim što će putem četbota moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani će imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave.

“Četbotu će putem Vibera lako moći da proslijede fotografije i video zapise, opise problema, kao i svoje kontakt podatke, ukoliko žele da ih nadležni organi dalje obavještavaju o postupku”, ističe se u saopštenju.

O tome koliko će “MIA” unaprijediti efikasnost lokalnih samouprava pokazuje podatak da su u Bijeljini tokom 2019. godine, kada je projekat počeo, službenici primili više od 6.000 upita, koje sada prima četbot, a za čiju su obradu morali da izdvoje više od 500 sati.

Zanimljivo je, navode iz Komore, da su u više od 65 odsto slučajeva građani dolazili da se o procedurama raspituju na šalteru, a znatno manje putem telefona ili mejla. U Laktašima je, iste godine, čak 2.000 upita stiglo o proceduri registracije preduzetnika.

Bijeljina i Laktaši su prvi gradovi u Srpskoj koji su dobili svoju četbot koleginicu. Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode “GIZ” i kompanija “SAGA” u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora, u okviru programa “DeveloPPP” njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj /BMZ/.

U Srbiji, projekat se sprovodi u Somboru i Šapcu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Steco Centar“ iz Bijeljine najveći evropski izvoznik montažnih kuća za Australiju (foto)

Vjerovali ili ne, najveći izvoznik montažnih kuća u Australiju dolazi upravo sa naših prostora a to je kompanija...

Aleksandar Đurđević donirao dresove košarkašima Poljoprivredne škole u Bijeljini

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević donirao je danas dresove članovima košarkaške ekipe Poljoprivredne i medicinske škole u...

RIM: Đokovića pogodili flašom u glavu (video)

Nole pao na koljena i previjao se od bola: Šokantna scena u Rimu, Đokovića pogodili flašom u glavu Srpski...

BOJAN SAVIĆ novi predsjednik SNSD u Bijeljini – izabrana i četiri potpredsjednika

Bojan Savić izabran je za novog predsjednika SNSD u Bijeljini Na večerašnjoj sjednici Gradskog odbora SNSD Bijeljina, punu podršku...