Priča o “tamićima“ iz Crnjelova

Datum:

Share post:

Sembersko Crnjelovo najveće je selo u BiH i obuhvata površinu od oko 6.300 hektara, od čega je najveći dio pod plodnim oranicama.

"Tamići" prije rata danonoćno su prevozili povrće do pijaca u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Splitu, Osijeku. Cijena vozila u to vrijeme bila je i do 50.000 maraka.

– Јa sam tamić kupio 1988. godine pred Novu godinu. Ovdje je bilo tih kamiona koliko god hoćeš. Prije ovog sam imao kratkog, kupljenog 1981. godine i njega sam vozio do kupovine novog – priča Stanko Novaković.

S obzirom na to da je u Crnjelovo stizalo najviše novih malih kamiona, koji su nabavljani u mariborskoj fabrici TAM, Slovenci su često pitali gdje se nalazi "taj grad – Crnjelovo".

– Koliko je bilo domaćinstava u Crnjelovu, toliko je bilo tamića. Ovdje se mnogo radi, baš mnogo. Kažu da je Crnjelovo najbiogatije selo u Semberiji. Samo, sve je manje naroda, odlaze ljudi, za 10 godina neće biti 30% kuća – kaže Stanko.

Tokom ljeta mještani Crnjelova bi zaradili toliko da su mogli obnoviti namještaj u kući, kupiti novu bijelu tehniku, i ostaviti dovoljno novca i za narednu sjetvu, kaže na kraju Stanko, jedan od posljednjih vlasnika ovog kamiona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine osnovana ’’GARDA PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će danas (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...

Danas je Veliki četvrtak

Pravoslavni vjernici obilježavaju danasVeliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je...

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...