CVIJANOVIĆ U BIJELJINI: Danas slavimo naš identitet (foto, video)

Datum:

Share post:

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas, na svečanosti povodom početka gradnje dionice auto-puta Rača Bijeljina, da je danas veliki i važan dan za Republiku Srpsku.

– Srećna sa što smo danas okupljeni ovim važnim i velikim poslom. Danas, kada slavimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, okupili smo se da obilježimo početak izgradnje auto-puta koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju – rekla je predsjednica, poručivši da su odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada.

Ona je istakla da gradnja auto-puta Rača-Bijeljina nije samo plod uspješne saradnje, već i simbol jedinstva.

Dodala je da Republika Srpska nikada nije krila da je povezivanje sa Srbijom u svakom pogledu njen vitalni interes i strateški cilj.

– Ali, naša saradnja nije niti će ikada biti na bilo čiju štetu, baš kao što nije ni ovaj auto-put koji će biti od koristi svim narodima, prije svega u BiH i Srbiji, ali i mnogo šire od toga – naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da je ponosna na sve zajedničke projekte sa Srbijom širom Republike Srpske, ali i na ispruženu ruku prema drugima, koja nikada nije bila znak slabosti, već odraz snage i odgovornosti.

– Gradeći puteve želimo da gradimo mostove saradnje i dobre odnose sa svima u regionu – istakla je Cvijanović, izrazivši sreću i ponos što su danas najviši zvaničnici Srpske i Srbije okupljeni ovim velikim i važnim povodom.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da ne postoji ništa logičnije i prirodnije od međusobne bratske saradnje i zato će ona u budućnosti jačati, ne pravdajući se ama baš nikome zbog toga.

– Srećna sam što danas započinjemo izgradnju ovog auto-puta, jer je to još jedan važan korak u pravcu našeg snažnijeg povezivanja. Ova moderna saobraćajnica sutra će povezivati Bijeljinu i Raču, a za nekoliko godina biće samo jedna dionica na auto-putu od Banjaluke do Beograda. Uvjerena sam da je to naš zajednički san, koji će u najskorijem mogućem roku postati realnost – poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Republika Srpska i Srbija treću godinu zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.


Predsjednica je, na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, istakla da je „ovo dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima“.

– Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika – jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je nekad pod uticajem spoljašnjih faktora, a nekad i zbog vlastitih slabosti i nezrelosti, srpski narod tokom istorije često bio razjedinjen i posvađan i, kao takav, predstavljao je plijen mnogima koji mu nisu željeli dobro.

Istakla je da danas živimo u vremenima u kojima, čini se, ne samo da je potrebno jedinstvo, već i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bismo bili sposobni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima koje složene geopolitičke i, uopšte, globalne okolnosti stavljaju pred nas.

– Zato je važno očuvati volju naroda, ali snagu institucija i vjerujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredijeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost – naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da će se u toj budućnosti Republika Srpska osjećati bezbjednije i zaštićenije jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Predsjednica je naglasila da institucije i Republike Srpske i Srbije predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...