PRAVNI TIM GRADONAČELNIKA BIJELJINE: Netačni navodi predsjednice OIK

Datum:

Share post:

Saopštenje pravnog tima Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti:

„Predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika Dijana Savić Božić izjavila je da nijedan gradonačelnikov zahtjev/pritužba Republičkoj izbornoj komisiji nije prihvaćen kao osnovan. U cilju informisanja javnosti ovim putem ukazujemo na nekoliko nepobitnih činjenica koje opovrgavaju tvrdnje predsjednice Komisije:

Nijedan zahtjev/pritužba RIK-u od strane gradonačelnika Bijeljine nije prihvaćen kao osnovan (foto)

Gradonačelnik je aktom zatražio od RIK-a da izvrši nadzor nad Pravilima o radu Komisije. RIK je svojim aktom obavjestio Gradonačelnika da su Pravila o radu komisije stavljena van snage. S tim u vezi nameće se nekoliko logičnih pitanja:

– Ako su Pravila o radu komisije bila zakonita, zašto su stavljena van snage?

– Po kojim Pravilima uopšte komisija postupa?

Gradonačelnik je zatražio od RIK-a da izvrši nadzor nad Odlukom o određivanju biračkih mjesta za izjašnjavanje građana o opozivu. RIK je svojim naložio Komisiji otklanjanje nepravilnosti, zatim su obavjestili Gradonačelnika da je komisija otklonila nepravilnosti. S obzirom na to da je i Odluka o izmjeni Odluke o određivanju biračkih mjesta bila takođe nezakonita Gradonačelnik je zatražio da RIK izvrši nadzor. Do danas nismo dobili odgovor.

Gradonačelnik je takođe zatražio od RIK-a da izvrši nadzor u vezi sa dostavljanjem Poziva za žrijebanje koji su upućeni političkim subjektima, na šta je RIK obavjestio Gradonačelnika da odredbama Pravilnika nije propisan način dostavljanja poziva, čime su potvrđeni naši navodi.

RIK je svojim aktom obavjestio Gradonačelnika da je o navodima iz zahtjeva za nadzor rješavala kao drugostepeni organ, te da je donijela rješenje, kojim je poništena Odluka komisije za sprovođenje postupka opoziva, čime su potvrđeni navodi Gradonačelnika.

Kada se ovome doda činjenica da postoji još nekoliko zahtjeva za nadzor koje Gradonačelnik podnio po kojima se RIK do današnjeg dana nije izjasnio, te da je po prigovorima i žalbama Srpske demokratske stranke RIK u dva navrata poništavao odluke komisije (od ukupno 4 žalbe 2 su usvojene, a o 2 još nije riješeno), te da je i sama Komisija, po izjavljenim prigovorima, donosila odluke o stavljanju van snage odluka koje je prethodno sama donosila, jasno je da postoji veliki broj nezakonitosti i nepravilnosti koje su do sada utvrđene, kako po zahtjevima Gradonačelnika, tako i po prigovorima i žalbama političkih subjekata, a koje nepobitno dokazuju nezakonito postupanje Komisije za sprovođenje opoziva.

PRAVNI TIM GRADONAČELNIKA BIJELJINE“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...

Twitter ukida stare oznake za verifikaciju 1.aprila

Zastarjeli verifikovani korisnici moraće da plate kako bi zadržali svoj status. Uskoro će korisnici sa prethodno verifikovanim Twitter nalozima...