Panel „Podrška semberskom selu“: Saradnja grada i Republike ključna za nova ulaganja i raspodjelu 180 miliona KM (foto)

Datum:

Share post:

– Republika Srpska imaće ove godine najveći agrarni budžet do sada – 180 miliona konvertibilnih maraka, od čega će semberskim poljoprivrednicima pripasti 40,6 miliona KM – potvrdio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić na panelu „Podrška semberskom selu“ koji je organizovala Narodna koalicija „Pokrenimo Bijeljinu“.

Minić je rekao da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srpske partner svim lokalnim zajednicama koje to žele, ali da Gradska uprava Bijeljine očigledno ne želi nikakvu saradnju.

– Bijeljina je u prethodne tri godine povlačila iz agrarnog budžeta 18, pa 20 i prošle godine 24 miliona KM, dok će u ovoj godini dobiti 40,6 miliona KM za poljoprivredu. To je jasan pokazatelj želje Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da pomognu Semberiji. I bez obzira na nesaradnju sa gradonačelnikom, mi ćemo zadovoljiti sve potrebe proizvođača i bićemo im na usluzi – naveo je Minić.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

On je istakao da svaka lokalna zajednica, bez obzira na političke odnose, mora da sarađuje sa republičkim vlastima, ali da to, nažalost, nije slučaj sa Bijeljinom.

– Gradonačelnik nije proglasio stanje elementarne nepogode u vrijeme suše i nije dozvolio pomoć Vlade svom narodu, a nije htio da komunicira ni u vrijeme prijetnje od poplava – podsjetio je Minić.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević  naglasio je da će uskoro početi druga faza ruralnog razvoja pomoću sredstava koja je doznačila Vlada Republike Srpske.

– Novih dva miliona KM je na računu i nakon sljedeće sjednice Skupštine grada 23. marta, biće i operativna. Slijede novi projekti u mjesnim zajednicama – najavio je Lazarević.

Boban Jovičević, Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada Bijeljina

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada Bijeljina Boban Jovičević kaže da je ova komisija dala pozitivno mišljenje na prijedloge Agrarnog fonda za nova ulaganja.

– Budžet Agrarnog fonda grada Bijeljina u protekle dvije godine povećan je sa 1,1 milion KM na 2,7 miliona KM, a skupštinska većina će nastojati da ta sredstva budu i veća – rekao je Jovičević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić rekao je da su semberski poljoprivrednici zadovoljni novim pravilnikom resornog ministarstva o podsticajima jer su svi njihovi zahtjevi uvaženi.

– Sve naše inicijative su usvojene, a što je najvažnije ispoštovan je budžet od 180 miliona KM, koliko smo i tražili – zaključio je Radić.

Panel „Podrška semberskom selu“ organizovala je Narodna koalicija „Pokrenimo Bijeljinu“ u Centru za kulturu „Semberija“, sa ciljem donošenja zaključaka o daljem unapređenju agrara. Panelu je prisustvovao veliki broj poljoprivrednika koji su iznijeli svoja zapažanja o trenutnom stanju u poljoprivredi i potrebama za naredni period. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...