Povećan obuhvat djece u RS koja imaju pravo na besplatne udžbenike

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda, te će oni biti obezbijeđeni i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Za besplatne udžbenike u narednoj školskoj godini iz budžeta Republike Srpske biće izdvojeno 5.700.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U skladu sa važećim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i mjerama definisanim Populacionom politikom Srpske za školsku 2023/2024. godinu, biće obezbijeđeni udžbenici za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, za sve učenike osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini /odnosi se i na učenike muzičkih škola/ i za učenike od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.

Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2007/2008. godine u kontinuitetu obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve veći broj učenika osnovnih škola u Srpskoj, navedeno je u Informaciji o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2023/2024. godinu, koju je danas usvojila Vlada.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće besplatne udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za učenike od petog do devetog razreda.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture da potpišu protokol o saradnji s ciljem definisanja obaveza po pitanju obezbjeđivanja besplatnih udžbenika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: vladars.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...

Film ”GARAVICE” 10. marta u Bijeljini – BIHAĆKI SREZ, jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu

Dokumentarni film „Garavice“, o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, biće prikazan u nedjelju,...

Članovi Predsjedništva BiH u Antaliji sa Ajhorstovom

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Antaliji sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne...

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...