Iz Fonda solidarnosti sredstva za naknadu štete usljed afričke kuge svinja

Datum:

Share post:

Finansijska sredstva potrebna za sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja, kao i za naknadu štete nastale usljed ove bolesti u Republici Srpskoj biće obezbijeđena iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske danas je usvojila informaciju o pojavi afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju naređenih mjera i preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu o afričkoj kugi svinja u Srpskoj.

Zaključno sa jučerašnjim danom prijavljena su 23 zaražena imanja, od kojih su 22 na području Bijeljine i jedno na području Šamca.

“Informacija o pojavi bolesti i daljem postupanju je odmah proslijeđena svim opštinama i gradovima, MUP-u Republike Srpske, Upravi civilne zaštite Srpske, Inspektoratu, te nadležnim veterinarskim organizacijama”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Predstavnici Ministarstva posjetili su opštine Bijeljina i Šamac i dali jasne i precizne instrukcije o postupanju prilikom eutanazije svinja i asanacije terana na imanjima gdje je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja.

Održani su i sastanci sa veterinarskim organizacijama na zaraženom i ugroženom području i date jasne instrukcije o postupanju, a predstavnici Ministarstva su preventivno posjetili i grad Laktaši gdje je održana sjednica Kriznog štaba za djelovanje u slučaju pojave afričke kuge svinja.

Ministarstvo je formiralo ekspertsku grupu za epizootiološki nadzor pojave afričke kuge svinja.

“Sve veterinarske organizacije su stavljene na raspolaganje veterinarskim inspektorima radi što bolje organizacije i realizacije naređenih mjera. Sve dosadašnje aktivnosti sprovedene su u skladu sa propisima i pravilima struke”, ističe se u informaciji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: vladars.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...