Područna privredna komora Bijeljina – Da li su politike Elektroprivrede RS u potpunosti opravdane?

Datum:

Share post:

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, Stevo Savić, vezano za najavljeno povećanje cijene električne energije za privredna lica, rekao je da je informisan da su održani preliminarni sastanci sa rukovodstvom Elektroprivrede RS, a sve u cilju pronalaska određenih rješenja kada je u pitanju sama cijena električne energije.

„Svi smo svjedoci da je tržište energije eksplodiralo u posljednjih pola godine ili godinu dana, a svjesni smo da Republika Srpska ima značajne energetske resurse i da izvozom električne energije ostvarujemo određene politike u pogledu funkcionisanja elektroenergetskog sistema. Od ukupne potrošnje električne energije u Republici Srpskoj, preko 55% energije se troši na javno snabdijevanje, odnosno stanovništvo, a oko 45% na privredu. Politika državna je da ne dolazi do poskupljenja električne energije za stanovništvo. Ako imamo u vidu da je ona 22€ po megavat satu, a da su cijene tržišne 10 i 15 puta veće, postavlja se pitanje da li su te politike u potpunosti opravdane i da li je moguće na ovih 45% koje troši privreda podizanjem cijena izbalansirati to što elektroprivreda želi da postigne“, objasnio je Savić.

Kako kaže, Privredna komora je svjesna da cijena električne energije treba da raste, ali da se dese određene promjene u politikama kada je u pitanju javno snabdijevanje.

„Teško je reći koliko će biti udar na privredu, jer ne znamo koliko će to poskupljenje biti. Ono čime sam ja bio nezadovoljan u stavovima Elektroprivrede je da su praktično uvijek jedino izlazili sa argumentima berzanskih cijena električne energije. Možemo napraviti paralelu i vidjeti koliko, recimo, košta nafta u Katru. Mi svoje energetske resurse treba da naplaćujemo onoliko koliko to može privreda da podnese imajući u vidu sve probleme s kojima se susreće – u vidu konkurentnosti i neke druge probleme u privredi. Očekujem da će se naći kompromisna rješenja i da neće biti preveliki udar na Republiku Srpsku, ali vidjećemo“, zaključio je Savić.

Vladimir Krstić, finansijski direktor „Alumine“ Zvornik kaže da svako poskupljenje ne može da bude pozitivno, pa tako ni poskupljenje električne energije.

„To će povećati cijenu proizvoda i konkurentnost proizvoda će imati manju mogućnost, odnosno, odraziće se na pritisak za povećanje cijena gotovih proizvoda. Međutim, uzimajući u obzir konkretne okolnosti u Evropi koje su izazvane više situacijama koje nisu privredne, nego više političke i koje su globalne, sumnjam da možemo materijalno da utičemo kao društvo, regija i država s obzirom na velićinu i kapacitet – na ta globalna dešavanja. Prirodno je da, ukoliko imate cijenu električne energije i energenata koja je u Evropi nekoliko puta porasla, postoji određen pritisak na povećanje inputa naše države, tako da to nije nešto što će pozitivno uticati na naše bilanse uspjeha, ali je nešto što je logično za očekivati u datim okolnostima“, objasnio je Krstić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...