NIJE POSKUPLJENJE: Direktor ERS najavio drugačije fakture za grijanje na struju

Datum:

Share post:

KAŽE DA NIJE POSKUPLJENJE Direktor ERS najavio drugačije fakture za grijanje na struju

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović izjavio je danas da je ovo javno preduzeće dostavilo nadležnom Ministarstvu i Vladi Srpske prijedloge o energetskoj stabilnosti.

Dio prijedloga se odnosi na popuste onima koji u zinskoj sezoni budu trošili manje električne energije, a o čemu je direktor ERS i ranije pričao. Sada je saopštio i jednu novost, o kojoj nije govorio ranije. Predloženo je da se onima koji budu trošili više električne energije račun fakturiše “na drugačiji način”.

– Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti – izjavio je Petrović za Srnu.

On tvrdi da će ERS ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi zato što posjeduje izvozni potencijal sa kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

TESTNA REKLAMA

– Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavila ERS s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način – naveo je Petrović. Međutim, Petrović nije spomenuo koji su to predloženi pragovi potrošnje električne energije, odnosno u kojim slučajevima se može očekivati popust a kada račun po većim cijenama.

On je napomenuo da su mnoge države u okruženju povećale cijene električne energije koje su veće tri ili četiri puta od cijena u Srpskoj.

– U sistemu kada je potrebno kupiti nedostajuću energiju kao što to ERS radi u septembru i dijelom u oktobru, morali smo kupiti 40 miliona KM električne energije zato što nam je Termoelektrana “Ugljevik” u remontu, van pogona, i zato što je hidrologija tako loša da smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka rijeke Drine i Vrbasa – rekao je Petrović.

On je ponovio da nedostaje električne energije u ERS, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

– Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bi održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM –  rekao je Petrović.

On tvrdi da ERS može to da iznese, jer su u prethodnom periodu imali viškove prihoda i usmjeravali ih u investicije i stabilnost rada proizvodnih preduzeća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je danas (čevrtak, 08. decembar 2022.) ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića te se...

Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija

Poslije će biti kasno za kukanje: Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija Prije tri godine opozicija...

FK ’’Proleter’’ iz Dvorova izjavio saučešće porodici Ješić

-Danas nas je iznenadila vijest o smrti Miodraga Ješića, nekadašnjeg fudbalera a zatim i trenera crno-bijelih. Ovo je...

Poslije prokišnjavanja bijeljinska dvorana u novim problemima (foto)

U Bijeljini gotovo da ne prođe sedmica dvije a da se ne pojavi komunalno – infrastrukturni problem. Posljednjih...