Počinje izgradnja drinskog nasipa u Semberiji

Datum:

Share post:

O drinskom nasipu priča se još od poplava 2014. Samo tokom protekle godine nekoliko puta je najavljivan početak gradnje nasipa. Osam godina Semberci sa svakom kišom oživljavaju sjećanja na katastrofu koja ih je zadesila. Najviše strahuju mještani Janje.

„Mi smo ovih dana obilazili te obaloutvrde i naišli smo na par tih obaloutvrda koje su oštećene i koje se trebaju hitno sanirati i koje ne bi trebale čekati veće padavine i to, tako smo uputili i zahtjev prema nadležnim organima da reaguju.Što se tiče samog nasipa, nasip ljudi očekuju svaki dan da se počne raditi“, kaže Radislav Borovčanin, predsjednik MZ Janja.

Imovinsko–pravni odnosi bili su kamen spoticanja prethodnih godina. Pitanje eksproprijacije je u nadležnosti grada, a prema poslednjim informacijama, na ovoj dionici taj posao je završen. Iz Voda Srpske kažu da su konačno u finalnoj fazi i da izgradnja počinje početkom godine. 

„Mi smo sad u fazi gdje smo zatvorili proceduru oko izbora najboljeg ponuđača. Do negdje 20. decembra očekujemo potpisivanje ugovora za vršenje nadzora za sve investicije koje se rade iz kredita EIB-a od 19 miliona evra u okviru kojeg je i finansiranje drinskog nasipa, do 20. decembra ćemo mi potpisati ugovor sa nadzorom, što je bio problem posljednjih nekih 6-7 mjeseci, imali smo određena neslaganja sa bankom oko same procedure, to smo sve uslovno rečeno iščistili“, kaže Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“.

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačima svih ostalih ugovora po već ranije sprovedenim procedurama tokom ove godine, a u okviru njih je i sama izgradnja prve faze nasipa. Do 15. januara se očekuje potpisivanje, a onda i sam početak radova. Vrijednost ugovora je 1.600.000 evra.

„U pitanju je prva faza  drinskog nasipa na potezu od ušća rijeke Janje u rijeku Drinu do ustave Janja, na teritoriji MZ Janja. Ukupna dužina je negdje oko 2, 4 km“, kaže Milovanović.

Poplave koje su  Srpsku pogodine 2010. i 2014. samo u Semberiji napravile su milionske štete, a plavljeno je više od 40% teritorije grada, i preko 4 500 domaćinstava. Savski nasip već je urađen i rekontruisan ranije, a izgradnjom Drinskog nasipa Semberija bi bilo potpuno sigurna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanivuković uručio Milošu Vučeviću Ključ grada – počasni građanin Banjaluke

Potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću na svečanoj akademiji u Banjaluci je uručeno najveće gradsko priznanje...

Predsjednik SO Lopare Milenko Ristić na obilježavanju Dana grada Banjaluka

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je u ime Opštine Lopare boravio na obilježavanju Dana grada Banjaluka. Ristića je...

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...

MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom (foto)

Danas sam se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom. Razgovarali smo o bezbjednosnim izazovima sa kojima se...