“S ljubavlju hrabrim srcima”: Bolnice u Bijeljini i Trebinju nabavljaju transportni inkubator za porodilišta

Datum:

Share post:

“S ljubavlju hrabrim srcima” Da sva porodilišta dobiju transportni inkubator

Tradicionalno donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ ove godine posvećeno je nabavci transportnih inkubatora za porodilišta u Srpskoj.

Pedijatri iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke iskazali su potrebu da se u porodilištima omogući savremeni neonatalni transport.

– Opremanje porodilišta u Republici Srpskoj savremenim transportnim inkubatorima i edukacija zdravstvenog osoblja za inicijalno zbrinjavanje, stabilizaciju, te transport vitalno ugroženog novorođenčeta doprinosi boljem preživljavanju kritično ugrožene novorođenčadi – poručili su iz Udruženja pedijatara Republike Srpske, koje je nosilac ovogodišnje akcije.

Transportovano 111 beba

Prošle godine u Srpskoj je transportovano 111 vitalno ugroženih novorođenčadi iz ukupno 10 rodilišta, najčešće prema Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, ali i prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, u kojoj se godišnje rađa 1.000 beba, ima samo jedan inkubator za prevoz novorođenčadi, nabavljen još 2013. godine.

– Nabavka novog kroz akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” veoma je značajna za ovu regionalnu bolnicu – izjavila je Srni načelnik odeljenja za pedijatriju Ivka Džuveleković.

Ona je rekla da je u ovoj godini iz bijeljinske bolnice u druge veće centre transportovano 21 novorođenče, a lani 19.

– Nabavka transportnog inkubatora od velikog je značaja za naše porodilište, za siguran i bezbjedan prevoz vitalno ugrožene novorođenčadi u ustanovu tercijarnog nivoa – istakla je Džuvelekovićeva.

I trebinjska bolnica ima samo jedan inkubator za transport novorođenčadi, pa iz ove zdravstvene ustanove poručuju da će od velikog značaja biti nabavka novog kroz predstojeće donatorsko veče.

Donatorsko veče 26. decembra

Iz Bolnice Trebinje svake godine transportuju 10-ak novorođenčadi, prevremeno rođenih ili zbog drugih razloga, u zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa.

Načelnica Odjeljenja pedijatrije sa neonatologijom u Bolnici Trebinje, Ljiljana Buha, rekla je da su obradovani ovogodišnjom 13. akcijom, koja će omogućiti nabavku novog transportnog inkubatora za trebinjsko porodilište. Podsjetila je da je trebinjska bolnica najudaljenije porodilište od tercijarnog zdravstvenog centra.

– Jako je važno da se djeca transportuju na vrijeme i sigurnim putem. Tih prvih nekoliko sati života kod beba su vrlo značajni. U transportu se ne smiju dešavati nikakvi incidenti, tako da moramo imati dobru opremu – istakla je Buha za Srnu.

Ona je rekla da je postojeći inkubator star, te ističe da je, osim edukacije kadra, potrebno obnavljati ovu vrlo skupu i sofisticiranu opremu.

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, održaće se 26. decembra u Administrativnom centru Vlade RS.

BEBA PREVEZENA HELIKOPTEROM

Helikopterski servis RS i ljekari UKC u ponedjeljak su izvršili veoma zahtjevan vazdušni medicinski transport 40 dana starog dojenčeta iz Foče u Banjaluku na dalje liječenje. Direktor Helikopterskog servisa, Boban Kusturić, izjavio je da je svaki minut transporta bio odlučujući.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...

ĆORIĆ: Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" koji...