Počeo predškolski program u 122 vaspitno-obrazovne ustanove “Djeca će uz tromjesečni program steći dodatna znanja”

Datum:

Share post:

U 122 vaspitno-obrazovne ustanove širom Republike Srpske počela je realizacija Programa za djecu u godini pred polazak u školu koji će trajati do 31. maja, a u koji je uključeno 3.517 djece koja nisu pohađala predškolske ustanove ili nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Program će se realizovati u 37 predškolskih ustanova, u 81 osnovnoj školi i u četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju i biće obuhvaćeno dodatno 33 odsto djece koja prije polaska u školu nisu pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ovo značajno doprinosi povećanju obuhvata djece u Republici Srpskoj institucionalnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a obuhvaćena su sva prijavljena djeca koja do septembra stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Program za djecu značajan za sve mališane koji nisu pohađali predškolske ustanove ili druge oblike predškolskog programa jer će dobiti priliku da se dodatno pripreme za polazak u prvi razred.

– Djeca će uz tromjesečni program steći dodatna znanja koja će nadograđivati u školi, osposobiće se za samostalan i kreativan rad, dodatno će razviti osjećaj odgovornosti i međusobne tolerancije i naučiće pravila ponašanja u grupi – istakla je Stojičićeva.

Ona je navela da trenutno 45 odsto djece, uzrasta od pet godina do polaska u školu, pohađa predškolske ustanove, a kroz ovaj program dodatno će biti uključeno 33 odsto djece, ističući da to znači da je 78 odsto djece obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj u godini prije polaska u školu.

Jelena Tešić, LOGOcentar: Šta se očekuje od budućih prvačića da znaju pred polazak u prvi razred (video)

Stojičićeva je rekla da će resorno ministarstvo i narednih godina nastaviti sa promocijom Programa za djecu u godini pred polazka u školu i izrazila uvjerenje da će roditelji prepoznati značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da će u većoj mjeri iskoristiti mogućnost i prijavljivati djecu za ovaj program.

– Važno je da svi zajedno doprinesemo povećanju svijesti o tome da je svako znanje stečeno prije polaska u osnovnu školu značajno za cjeloživotni razvoj djece i bolji uspjeh učenika u toku formalnog obrazovanja – napomenula je Stojičićeva.

U resornom ministarstvu podsjećaju da je Vlada Republike Srpske obezbijedila oko 530 hiljada KM za realizaciju ovog programa, a kao i prethodnih godina i ove godine će za realizaciju programa biti angažovani diplomirani vaspitači predškolske djece koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine do 2024. godine prošlo 49.369 djece, a Vlada Republike Srpske je za njegovu realizaciju izdvojila 4.067.625 KM, dodaje se u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...