Jelena Tešić, LOGOcentar: Šta se očekuje od budućih prvačića da znaju pred polazak u prvi razred (video)

Datum:

Share post:

U martu je počeo tromjesečni obrazovno-vaspitni program pred polazak u prvi razred u septembru.

Polazak u školu je veoma važna prekretnica u životu svakog djeteta, ali i njihovih roditelja. Šta je to što budući prvačići treba da znaju pred polazak u školu, šta se od njih očekuje, a šta ne, govorila je Jelena Tešić, logoped, LOGOcentar Bijeljina.

„Najčešće pitanje koje muči roditelje je šta to moje dijete treba da zna pred polazak u školu, da li moje dijete može da sjedi i da sluša 45 minuta,  da li je moje dijete u stvari spremno za polazak u školu i kakve rezultate će imati na procjeni za polazak u školu. Međutim, ono što uvijek govorim jeste da je najvažnija vještina za polazak djeteta u prvi razred zapravo samostalnosti, briga o sebi. Svako dijete pred polazak u školu bi trebalo samostalno da koristi toalet, samostalno da pere ruke, da se oblači i skida u skladu sa vremenskim uslovima, ali isto tako treba da zna samostalno i da obriše nos, da koristi ruku prilikom kihanja i kašlja“, kaže Jelena Tešić, logoped.

Ona ističe da pored gore navedenog, dijete treba vda vodi računa o svojim stvarima, da zna gdje ostavlja svoje sveske, kako ostavlja pribor, da zna u svakom trenutku gdje je njegova torba, da samostalno jede i koristi pribor za jelo.

Od budućih prvačića se takođe očekuje da znaju da pomognu drugarima, da komuniciraju sa djecom, čekaju svoj red, ali isto tako treba da znaju i da komuniciraju sa odraslima.

„Pri upisu djece u školu procjenjuje se njihova fizička, kognitivna i emocionalna zrelost za savladavanje školskih zadataka i izazova koji se pred njega stavljaju. Od njih se očekuje da znaju svoje ime i prezime, koliko imaju godina, zatim treba da znaju imena članova porodice, njihova zanimanja i mjesto gdje stanuju“, kaže Tešić za portal Dešavanja u Bijeljini.Roditelji često postavljaju pitanja da li dijete treba da zna da čita ili piše pred polazak u školu, međutim, to nije neophodno. Važno da dijete ima razvijenu finu motoriku i grafomotoriku.„Veliki akcenat se stavlja na finu motoriku i grafomotoriku koji su ustvari preduslov za pisanje. Dijete pred polazak u školu treba da zna da koristiti makaze, da reže papir po liniji, da otkopčava i zakopčava dugmiće, da pravilno drži olovku, da povlači pravilno linije prema zadatom uzorku. Zatim, treba da se orijentiše na papiru, da zna da se piše sa lijeva na desno“, objašnjava Jelena Tešić, logoped.

Kada  je riječ o govoru i jeziku djeteta koji polazi u školu, važno je da dijete artikuliše sve glasove maternjeg jezika pravilno. U tom uzrastu dijete aktivno koristi od 2500 do 3000 riječi, rečenice se sastoje od pet ili šest riječi koje su gramatički ispravne.„Djeca u tom uzrastu već treba da znaju recitovati pjesmice, da pričaju priče po slikama, zatim da pričaju događaje, da prepričavaju priču koju su čuli. Kada je riječ o brojanju, mnogi roditelji govore kako njihova djeca znaju da broje do 200, ali najvažnije je da dijete od šest godina zna da broji do 20 i da broji unazad od 10 ka 0“, kaže Tešić.

Od šestogodišnjaka se takođe očekuje da razlikuju pojmove manje ili više, da znaju da poredaju predmete po veličini, da prepoznaju simbole brojeva, ali isto tako i da povezuju količinu sa brojem. 

Takođe, dijete treba da zna da se orijentiše u prostoru, da zna šta je ispred, šta je iza, šta je lijevo, desno, gore, dole, u, na, pored.

„Roditelje najviše muči pitanje  da li će njihovo dijete moći da sjedi i da sluša 45 minuta. Raspon pažnje šestogodišnjaka je od 12 do 30 minuta. U zavisnosti od aktivnosti djeca će povećavati raspon svoje pažnje koja se gradi postepeno“, ističe Tešić, te dodaje da je  vrlo važno djeci govoriti o školi, o pozitivnim stranama školovanja, o novim drugarima, novoj učiteljici, igrama, izletima, kako bi mališani sa radošću prihvatili novo okruženje i nove aktivnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je pravedni i mnogostradalni Sv. Jov

Sveti pravedni Jov bejaše iz plemena Avraamova; življaše u zemlji Uzu, u Arabiji. Jov beše čovek istine, besprekoran,...

U Srpskoj rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam dječaka i sedam djevojčica, rečeno je...

Promjena vremena u Srpskoj: Pljuskovi sa grmljavinom, moguće nepogode!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su uz naoblačenje sa zapada od sredine dana očekuju pljuskovi sa...

Dnevni horoskop za 19. maj

Pogledajte šta su vam zvijezde spremile danas. OVAN (21. 3 - 20. 4) Napeti aspekti Meseca sa vašim vladaocima Marsom...