Gubitak vlasti doveo do radikalizacije SDA

Datum:

Share post:

POLITIČKE STRANPUTICE Gubitak vlasti doveo do radikalizacije SDA

Gubitak vlasti gurnuo je SDA u političku i vjersku radikalizaciju, koja je počela da “bode oči” čak i javnosti u Federaciji BiH.

POLITIČKE STRANPUTICE Gubitak vlasti doveo do radikalizacije SDA
FOTO: SDA

Koketiranje s radikalnim vjerskim krugovima i, najblaže rečeno, neprimjerena izborna kampanja sa zveckanjem oružjem i prebrojavanjem “naoružanih lovaca”, istina, mnogima su predstavljali pokazatelj u kom pravcu se kreće politika SDA čak i prije nego što je ta stranka izgubila vlast.

Međutim, postizborni potezi, izjave, pa i javne tribine i govori poglavara Islamske zajednice BiH, koji se neskriveno povezuju sa stavovima najveće bošnjačke stranke, prema mišljenju dobrih poznavaoca političkih prilika, “guraju” SDA u opasnu radikalizaciju čiji je ishod, kako ističu, potpuno neizvjestan.

Vehabijska tribina

Prvo je, nedugo nakon što je postalo jasno da će SDA biti izbačena iz vlasti u FBiH i na državnom nivou, lider te stranke Bakir Izetbegović prijetio blokadom svih odluka za čije je donošenje potrebna podrška poslanika SDA.

Prije nekoliko dana, reis IZ BiH Husein Kavazović, za koga mnogi smatraju da predstavlja lidera “vjerskog krila” SDA, uporedio je situaciju u BiH sa “ratnom 1941. godinom”, a veliku pažnju javnosti privukla je i nedavna javna tribina u Vogošći pod nazivom “Zločini ateizma”, koju je organizovao kontroverzni vehabijski vođa Dževad Gološ, a na kojoj su istaknuti gosti bili pojedini visoki funkcioneri SDA.

“Šlag na torti” predstavljala je odluka rukovodstva SDA da kao kandidata za gradonačelnika Bihaća na predstojećim prijevremenim izborima u tom gradu, 5. februara, istaknu Hamdiju Abdića, zvanog Tigar, koji je široj javnosti poznat po brojnim krivičnim djelima za koja je bio osuđivan, kao i ratnim zločinima za koje je bio optužen, ali mu krivica nije dokazana.

FOTO: HAYAT MEDIA BIH/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: HAYAT MEDIA BIH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Strah od hapšenja

Između ostalog, pojedini mediji u FBiH ovih dana su podsjetili na to da je bihaćki “Tigar”, nedugo nakon rata, bio osuđivan za razbojništvo, a godinama se spekulisalo i o njegovoj ulozi u ubistvu generala HVO Vlade Šantića, za šta je bio optužen, a zatim oslobođen od strane Kantonalnog suda u Bihaću.

Sarajevski novinar i publicista, Nedžad Latić, za Srpskainfo kaže da je “više nego vidljiva radikalizacija SDA” nakon što je ta stranka, poslije dugog niza godina, ostala bez vlasti.

– Međutim, moje mišljenje je da ta radikalizacija nema veze s ideologijom niti vjerom, već isključivo iz razloga što postoje ozbiljne najave o procesuiranju funkcionera SDA koji su odgovorni za kriminal i korupciju. Nema tu nikakvih ideala niti ubjeđenja, već isključivo straha od hapšenja – smatra Latić.

OD PRIJATELJA DO NEPRIJATELJA

Iako je lider SDA Bakir Izetbegović sve donedavno SAD, Veliku Britaniju i zemlje EU nazivao “prijateljima i partnerima BiH”, njegov odnos prema Zapadu potpuno se promijenio nakon što je SDA ostala bez učešća u vlasti.

Dojučerašnji prijatelji i saveznici, među kojima je posebno mjesto zauzimao OHR, nakon izbornog debakla za Izetbegovića su u brojnim javnim nastupima postali “zavjerenici u udruženom poduhvatu” da se najveća bošnjačka stranka izbaci iz vlasti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vučić: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će...

Tesla ukida 14.000 radnih mjesta „Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se MORA URADITI“

Tesla navodno otpušta više od 10% svoje globalne radne snage, što je najmanje 14.000 zaposlenih. Izvršni direktor proizvođača električnih automobila,...

Slatko od jagoda: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža

Predlažemo vam da iskoristite jagode koje već mogu da se kupe i da napravite domaće slatko od mirisnih...

Na današnji dan – 16. april

Danas je utorak, 16. april, 106. dan 2024. godine. Do kraja godine ima 260 dana. 878. - Prvi put...