PDP NE PODRŽAVA Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Datum:

Share post:

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa, Igor Crnadak, imenovan je na današnoj sjednici Glavnog odbora za šefa Glavnog izbornog štaba.

Osim ove odluke, Glavni odbor PDP donio je i nekoliko zaključaka.

– Dosadašnji tok mandata koalicije SNSD-SDA-HDZ na BiH nivou je u potpunosti neuspješan. Tokom ovog perioda nije započet nijedan pozitivan proces, niti su vladajuće stranke pokazale sposobnost da riješe bilo koji od značajnijih problema u Republici Srpskoj i BiH – zaključeno je nakon sjednice.

Dodaju da je posebno zabrinjavajuće to što, neznanjem i političkom trgovinom SNSD, Republika Srpska izgubila sve ključne pozicije u bezbjednosnom sektoru.

– Glavni odbor PDP smatra da se u Republici Srpskoj dešava nastavak ekonomskog propadanja Republike Srpske pod upravljanjem SNSD i njihove koalicije, što se posebno ogleda u činjenici da investicija gotovo da nema, da se nastavlja proces nekontrolisanog zaduživanja, te da sve veći broj ljudi odlazi iz Republike Srpske, zbog potpune besperspektivnosti i nedostatka nade u bolje sutra – zaključili su u PDP.


Oni takođe smatraju da srpski član Predsjedništva BiH i SNSD “treba prestati sa iznošenjem neistina i da saopšti istinu o odluci Predsjedništva vezano za ANP”.

– Ne podržavamo Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji su predložili SNSD i HDZ, jer predstavlja oduzimanje nadležnosti NSRS i nije u skladu sa dogovorom lidera političkih partija iz Republike Srpske. Odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište u RS suprotna je interesima Srpske i pozivamo institucije Republike Srpske da, pored političkih stavova koji su zauzeti u prethodnom periodu, preduzmu sve neophodne pravne korake kako interesi Republike Srpske ne bi bili ugroženi – objasnili su u PDP.

Dodaju da  je stanje u pravosuđu RS i BiH neodrživo, da građani s pravom nemaju povjerenja u pravosudne institucije, te da je neophodno poduzeti hitne mjere da se stanje popravi.

Za Mektićev prijedlog

– Glavni odbor PDP podržava usvajanje Zakona o prestanku mandata članovima VSTS u PD PS BiH, jer se radi o najodgovornijoj i najvažnijoj instituciji za ostvarivanje poboljšanja stanja u pravosuđu – navode oni.

Među zaključcima su i, kako navode, čvrsta opredjeljnje ove partije da se protivi povećanju stope PDV, kao i najava da će se pred narodnim poslanicima ponovo naći inicijativi “samo jedno primanje iz budžeta po osobi”.

Jedan kandidat opozicije

– Glavni odbor PDP podržava sve aktivnosti koje su usmjerene na postizanje dogovora o jednom kandidatu opozicije u što većem broju opština u Republici Srpskoj, te je zadužio opštinske i gradske odbore da intenziviraju sve aktivnosti u okviru partijske infrastrukture, kao i razgovore sa svim potencijalnim partnerima iz opozicije – navode u PDP.

Dodaju da od svojih članova, funkcionera, a posebno kandidata na lokalnim izborima traže da se rukovode i snažno afirmišu stavove partije usvojene kroz Deklaraciju o lokalnoj samoupravi, usvojenoj na Saboru PDP.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Proizvođači imaju veće zalihe“ Snižene cijene PELETA i ogrevnog drveta u Srpskoj

Cijene peleta i ogrevnog drveta u Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

ĐUKIN: Dom zdravlja ove godine obilježava 30 godina postojanja (video)

Dom zdravlja Bijeljina ove godine obilježava jubilej - 30 godina postojanja. "Dom zdravlja Bijeljina se 1994. godine odvojio od...

Zemljotres u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 2,7 Rihtera pogodio je Crnu Goru. Zemljotres je registrovan u 10.39 časova. Kako se navodi, epicentar potresa bio...

Otac Predrag Popović – Šta treba uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće...