PDP na Palama poslao SDS u opoziciju

Datum:

Share post:

U lokalnom parlamentu u Palama nova odbornička većina, nova skupštinska vlast i raskol u Klubu Partije demokratskog pokreta. Dva od pet PDP-ovih odbornika napustili su i Klub i stranku. Rad će nastaviti u sve brojnijem Nezavisnom odborničkom klubu koji, zajedno sa partijama okupljenim oko SNSD-a, od posljednje skupštinske sjednice, čine većinu. Prvi put, nakon više od dvije decenije u lokalnoj zakonodavnoj vlasti, SDS i koalicioni partneri, postali su opozicija.
Disonantni tonovi, blokade u pokušaju, nesuglasice… obilježile su početak mandatnog perioda vlasti u Palama.

Na jednoj strani SNSD-ov načelnik Boško Jugović, a na drugoj oko SDS-a okupljena “tijesna” parlamentarna većina.
Pa iako je načelnik, neuobičajeno, za najbliže saradnike znao da zadrži i pojedince iz prethodnog mandata vladavine “suprotnog tabora”, nije mu vraćeno punom podrškom. A onda su za zakonodavnu vlast “kola krenula niz brdo”.

Osim ranijeg osipanja u SDS-u i istupanja NDP-a, od posljednje sjednice lokalne skupštine, PDP-ov klub je raspolućen. Napustili su ga višegodišnji partijski članovi Mlađen Ćeremidžić i Krsto Mićić. U prošlost se ne vraćaju a razloge ne pojašnjavaju! Gledaju, kažu, u budućnost. Djelovaće u sastavu Nezavisnog kluba, kojeg čine i tri bivša odbornika DNS-a odbornika, i koji je naklonost “oročio” načelniku.

Dojučerašnje partijske i koalicione im kolege nervozu nisu mogle skriti. Sjednicu su napustili, prije izbora novog rukovodstva. Nikola Blagojević iz SDS-a kaže da će na zajedničkom sastanku sa koalicionim partnerima dogovoriti kakav će biti njihov dalji rad.

TESTNA REKLAMA

Da je primarna bila „dobrobit“ Paljana, onda ni opstrukcije s početka mandatnog perioda, ne bi bilo, odgovaraju u novoj parlamentarnoj većini koju sada čine po šest odbornika SNSD-a i Nezavisnog kluba, te po jedan Socijalističke partije i NDP-a. Ili 14 od 25 ruku. Prije će biti, kažu, da se se pribojavaju loših rezultata u kolektivima kojima još upravljaju i već najavljenih smjena.

„Sigurno je da to nećemo raditi osvetnički ili zato što oni pripadaju tim strankama, nego ćemo smijeniti samo one dirktore koji su radili loše“, ističe Miroslav Simović, šef Kluba nezavisnih odbornika. 

Lokalni SNSD prekompoziciju vlasti smatra logičnim slijedom uspjeha – dvogodišnjeg izvršne vlasti i izbornog – oktobarskog. Naglašavaju da su vrata SNSD-a i nove skupštinske većine otvorena i za druge partije, pa čak i kada je prekompozicija u gradu Istočno Sarajevo u pitanju. 

Za načelnika opštine, „komotna“ skupštinska većina je olakšanje za još jednu razvojnu godinu u Palama. Pa iako nije izborna, planirani projekti su kapitalni! I već vidljivi u usvojenom budžetu od skoro 13 miliona maraka. Načelnik opštine Boško Jugović ističe da će tim novcem finansirati dva kapitalna projekta – izgradnju zgrade opštine i pripremu dokumentacije za izmještanje toplane.

I bez obzira na niske temperature i snježne nanose na paljansko-romanijskom platou, sedmice koje slijede mogle bi da budu vrele na političkoj sceni. Jer osim već ozvaničenih, ni nova istupanja lokalnih političara iz matičnih partija nisu isključena.
 
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...