PD “Semberija” obogatila stočni fond

Datum:

Share post:

Planove Poljoprivrednog dobra “Semberija” da poboljšaju genetski potencijal vlastite farme i povećaju proizvodnju mlijeka i mesa, pandemija virusa korona nije ugrozila. Iz Češke su uvezli 64 junice i obogatili stočni fond. U nabavku visoko-mliječnih grla i izgradnju poljoprivrednih objekata, uložili su 400.000 maraka.

Zahvaljujući podsticajima resornog ministarstva od 25 pfeninga po litri mlijeka ekstra kvaliteta, te korektnoj cijeni koju plaćaju otkupljivači, proizvodnja mlijeka je, kažu u Poljoprivrednom dobru “Semberija”, isplativa. Dnevno proizvedu oko 3800 litara – godišnje milion i po. Ulaganja u visokomliječna grla, izgradnju staja i izmuzišta, omogućiće im da proizvodnju udvostruče.

– Izvršili smo prema tom planu jednu nabavku u šestom mjesecu, 64 junice iz Češke, rase monbelijar i češki simentalac. Plan je u septembru da se uveze još 96 junica, nešto iz Francuske, nešto iz Češke, kako bismo sledeće godine, u martu 2021. imalu tu planiranu proizvodnju mlijeka – naglasio je Branimir Adrić, direktor PD “Semberija”

Poljoprivredno dobro “Semberija” bavi se i ratarskom proizvodnjom. Obrađuju oko 2.300 hektara. Sami proizvode hranu za svoje farme.

– Obezbjeđujemo negdje oko 3 do 4.000 rol bala za naše potrebe, težine od 100 do 130 kg. Obezbjeđujemo i dovoljne količine silaže, negdje oko 400 vagona – istakao je Dragiša Aleksić, šef Ratarske proizvodnje.

Ovm farmom upravlja se putem posebnog softverskog sistema koji omogućava praćenje zdravstvenog stanja životinja, reprodukcije i kvaliteta. Plan je da se naredne godine formira i reprocentar u kojem će se proizvoditi junice simentalske rase.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...