PD “Semberija” obogatila stočni fond

Datum:

Share post:

Planove Poljoprivrednog dobra “Semberija” da poboljšaju genetski potencijal vlastite farme i povećaju proizvodnju mlijeka i mesa, pandemija virusa korona nije ugrozila. Iz Češke su uvezli 64 junice i obogatili stočni fond. U nabavku visoko-mliječnih grla i izgradnju poljoprivrednih objekata, uložili su 400.000 maraka.

Zahvaljujući podsticajima resornog ministarstva od 25 pfeninga po litri mlijeka ekstra kvaliteta, te korektnoj cijeni koju plaćaju otkupljivači, proizvodnja mlijeka je, kažu u Poljoprivrednom dobru “Semberija”, isplativa. Dnevno proizvedu oko 3800 litara – godišnje milion i po. Ulaganja u visokomliječna grla, izgradnju staja i izmuzišta, omogućiće im da proizvodnju udvostruče.

– Izvršili smo prema tom planu jednu nabavku u šestom mjesecu, 64 junice iz Češke, rase monbelijar i češki simentalac. Plan je u septembru da se uveze još 96 junica, nešto iz Francuske, nešto iz Češke, kako bismo sledeće godine, u martu 2021. imalu tu planiranu proizvodnju mlijeka – naglasio je Branimir Adrić, direktor PD “Semberija”

Poljoprivredno dobro “Semberija” bavi se i ratarskom proizvodnjom. Obrađuju oko 2.300 hektara. Sami proizvode hranu za svoje farme.

TESTNA REKLAMA

– Obezbjeđujemo negdje oko 3 do 4.000 rol bala za naše potrebe, težine od 100 do 130 kg. Obezbjeđujemo i dovoljne količine silaže, negdje oko 400 vagona – istakao je Dragiša Aleksić, šef Ratarske proizvodnje.

Ovm farmom upravlja se putem posebnog softverskog sistema koji omogućava praćenje zdravstvenog stanja životinja, reprodukcije i kvaliteta. Plan je da se naredne godine formira i reprocentar u kojem će se proizvoditi junice simentalske rase.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...