DR STEVIĆ: Značaj preventivnih ginekoloških pregleda je ogroman (video)

Datum:

Share post:

Doktor Bojan Stević, ginekolog i načelnik ginekologije Doma zdravlja Bijeljina istakao je da je značaj prevencije ogroman.

„Značaj prevencije je ogroman, jer sve ono što se uloži u prevenciju kasnije ima benefit kako za zdravlje pacijentkinja, a isto tako i za zdravstveni sistem, za socioekonomski moment. Mi imamo preventivne zdravstvene preglede vezano za ultrazvuk male karlice i i bris grlića materice i na taj način želimo da još više podstaknemo naše sugrađanke na značaj prevencije i da im probudimo svijest o značaju da jednom godišnje bez obzira na tegone treba dođu na jedan preventivni pregled koji traje sve ukupno 20-ak minuta, a mnogo znači. Pogotovo u prevenciji karcinoma grlića materice koji je u 90% slučajeva, ako se na vrijeme otkrije, izlječiv“, objasnio je dr Stević.

Kako kaže, karcinom grlića materije i karcinom dojke su dva karcinoma koji su najčešći uzroci mortaliteta, odnosno smrti žena.

„Taj broj iz godine u godinu, pored svih, apela i prevencija se povećava, jer, nažalost, ni jedan ni drugi karcinom ne daje neke simptome i znake koje bi pacijentkinju naveli da se javi kod ginekologa, nego obično dolaze u tim nekim stadijuma koji je već poodmakli stadijumi i onda se borite za života, ne da li će se odstraniti ili dojka ili materica, jajnici… Težak je proces, jer tradicionalno, kulturološki, naša populacija nema na nekom zavidnom nivou svijest o zdravlju. Obično oni idu kad imaju neke tegobe i javljaju se kod ljekara, i zbog toga je i procenat maligniteta i, nažalost, smrti dosta visok u odnosu na broj stanovnika“, rekao je dr Stević i ponovo apelovao na sugrađane da se javljaju na pregled.

Prema njegovim riječima, apeluj je da u pratnji majke, devojčica može da dođe na jedan informativni razgovor, da joj se ukaže na značaj dolaska kod ginekologa i sve stvari koje su vezane za pubertet.

„Što se tiče preventivnih pregleda, pacijentinja poslije prvog seksualnog odnosa, može da dođe na pregled, da se uradi brisk glića materice, što je onako osnovno vezano za prevenciju karcinoma, kasnih kolposkopija, eventualno nekih cervitalnih brisevi“, zaključio je dr Stević i istakao da je bitno da djevojke i žene shvate da se kod ginekologa ne ide samo zbog trudnoće.

DR STEVIĆ: Škola za trudnice mnogo olakšava period do i nakon porođaja (video)

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nade srpskog sporta – ko su danas najbolji srpski sportisti?

Sport je neiscrpna tema koja uvijek intrigira i inspiriše, a u Srbiji, zemlji sa bogatom sportskom tradicijom, talenti...

Isplaćeno preko 3 miliona KM za premiju za mlijeko

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo 3.038.723,66 KM za...

Ugljevički poljoprivrednici na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu (foto)

Pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik na 91. novosadski sajam poljoprivrede juče je otišlo 80 poljoprivrednih proizvođača sa područja ove...

Morbilima u Srpskoj zaraženo 135 osoba – U Bijeljini 99

U Republici Srpskoj prijavljena su 135 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini - 99, te...