Udruženje vatrogasaca uputilo OTVORENO PISMO predsjedniku Republike Srpske (foto)

Datum:

Share post:

Udruženje vatrogasaca Republike Srpske danas je uputilo otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kome iznose da su izloženi samovolji lokalnih moćnika koji im onemogućuju dostojanstven život vastrogasaca-spasilaca i njihovih porodica.

Kao posljednju zabrinjavajuću informaciju naveli su ukidanje “Teritorijalne vatrogasne jedinice Vlasenica”, koju je Skupština opštine Vlasenica sprovela u djelo svojom Odlukom na redovnoj sjednici 16. decembra 2022. godine.

„Odlukom kojom je površinski prostor od 234 kvadratna kilometra sa 38 naseljenih mjesta i preko 11.000 stanovnika ostalo bez adekvatne profesionalne zaštite od požara i drugih nesreća, i zbog čega će načelnik opštine odgovarati zbog nastalih posljedica ugrožavanjem života ljudi kao i materijalnih dobara“, navode vatrogasci u otvorenom pismu.

Dalje objašnjavaju da se predsjedniku Republike obraćaju jer je, kako navode, ključno i da državne institucije intervenišu u pogledu sprovođenja odredbi zakona i ne koče poštovanje svih prava vatrogasaca-spasilaca koja im pripadaju.

„Kao prvom čovjeku “Predsjedniku”, kojem je povjereno upravljanje Republikom Srpskom, postavljamo Vam nekoliko pitanja:

1. Kako i zbog čega su institucije Vlade Republike Srpske zakazale i dozvolile pojedinim opštinama-gradovima nesprovođenje odredbi Zakona o radu, Zakona o zaštiti od požara, Zakona o zaštiti na radu, odredbi PKU i njegovih izmjena zaključenog između Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Sindikata uprave Republike Srpske čija je primjena bila obavezujuća za sve uprave od 11. februara 2022. godine?

2. Iz kojeg razloga se toleriše samovolja načelnika- gradonačelnika, njihov revanšizam prema pojeidnim vatrogascima-spasiocima i čitavim vatrogasno-spasilačkim jedinicama  samo iz razloga što su vatrogasci-spasioci zatražili svoja Zakonom stečena prava? Zašto dozvoljavate i gledate po strani da institucije i inspekcijski organi ostaju gluhi na nesprovođenja Zakona, a koji su donešeni upravo od zakonodavnih organa Republike Srpske ? Mislite li da je diskriminacija vatrogasaca-spasilaca poruka koju bi naša djeca i unučad trebala da shvate kao “Idite iz Republike Srpske da vas ne zadesi sudbina očeva i djedova?”

3. Zašto i iz kojih razloga je dozvoljeno pojedinim opštinama-gradovima da se odredbe po članu 2. tačka 2. stav 4 PKU o izmjenama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske “, broj 8/22) ne sprovode  u djelo? Predsjedniče, na navedenu izmjenu Zakona je potpisalo nadležno Ministarstvo i Sindikat uprave Republike Srpske , nisu ga izmislili i objavili vatrogasci-spasioci?!

4. Zbog čega Inspektorat Republike Srpske ne vrši blagovremeno i redovno inspekcijski nadzor svih lokalnih uprava u pogledu primjene Zakona,a koji se tiču sljedećih problema:

– poštovanje pojašnjenja oko izrade Akta o procjeni rizika i njegove revizije protekom roka od tri godine, a koje je dana 06.032015. godine broj: 16-04/3-170-69/2015 izdalo Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite:

– uskraćenog beneficiranog radnog staža vatrogasaca-spasilaca u preko 20 lokalnih uprava, upravo iz razloga što opštine-gradovi nisu u skladu sa članom 13. Zakona o zaštiti na radu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 1/08 i 13/10.) i Pravilnika o procjeni rizika na radnim mjestima i radnoj sredini (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 66/08) postupile, te na taj način oštetile vatrogasce-spasioce za radni staž i bruto plate:

– za vatrogasce-spasioce iz nešto više od 12 lokalnih uprava iz razloga nedonošenja Akta o procjeni rizika se ne obračunavaju plate sa uvećanjem od 15% po osnovu rada na radnom mjestu sa uvećanim rizikom:
– isplate neto plata i doprinosa u skladu sa PKU;
neadekvatna opremljenost ličnom i zaštitnom opremom, opremom za spasavanje i vatrogasnim vozilima koja je evidentna u pojedinim vatrogasno-spasilačkim jedinicama.

5. Zašto u zadnje 3 godine nema adekvatnog ulaganja i opremanja vatrogasno-spasilačkih jedinica od strane RUCZ RS, gdje je decidno ta oblast regulisana članom 85. tačka 1. i tačka 2. stav 1-5 Zakona o zaštiti od požara (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 94/19).

6. Koliko ćemo dugo čekati da država interveniše, zbog pojedinih načelnika-gradonačelnika gdje su vatrogasci-spasioci izloženi šikaniranju, premještanju i otpuštanju ukidanjem profesionalnih jedinica? Do kada će pojedine Starješine vatrogasno-spasilačkih jedinica da rade na štetu svojih vatrogasaca-spasilaca samo iz razloga što imaju dobre plate i moraju biti dobri sa načelnikom-gradonačelnikom?

7. Da li je to znak da su pojedini načelnici-gradonačelnici jači od Predsjednika i države i da li su to zalsužili demobilisani borci, djeca i unučad poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji obavljaju ovaj čestiti posao vatrogasca-spasioca i koji pokušavaju da rade i zarade za pristojan život jednog čovjeka?

I na kraju, htjeli bismo Vam poručiti da se politika zajedništva na koju se svi trebamo pozvati ne može provoditi otkazima naših profesionalaca iz jedinica, premještanjem na druga radna mjesta, samo iz razloga što su zatražili svoja prava Zakonom zagarantovana i omogućena. To nije izraz patriotizma niti poštovanja koje je u skladu sa nacionalnim interesima – upravo suprotno. Stoga zahtjevamo predsjedniče Milorade Dodik da Vi stanete u zaštitu vatrogasaca-spasilaca i omogućite nam samo ono što nas zakonom sleduje“, kaže se u otvorenom pismu vatrogasaca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...