FS BiH pooštrio kriterijume za izdavanje licenci: Prevashodno će klubovi morati da srede finansije

Datum:

Share post:

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 15.12.2022. godine, usvojio pravilnike o licenciranju klubova za učešće u UEFA klupskim takmičenjima i takmičenjima u Premijer ligi BiH.

 FS BiH kriterijumi za licenciranje klubova IZVOR: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK

Na sjednici su usvojene odluke o rokovima za postupak licenciranja klubova u takmičarskoj sezoni 2023/24.

„Početkom ove godine UEFA je izdala novi Pravilnik o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti, kao i Pravilnik o licenciranju klubova za učešće u UEFA ligi prvaka za žene. Nacionalni asocijacije u okviru UEFA imaju obavezu do kraja tekuće godine prilagoditi i usvojiti nacionalne pravilnike o licenciranju klubova, koji trebaju biti usklađeni sa UEFA pravilnicima. U Sarajevu je 15.09.2022. godine održan zajednički sastanak klubova Premijer lige BiH i administracije za licenciranje FS BiH. Sastanku je prisustvovao i Aleš Zavrl, šef odjela za licenciranje UEFA, koji je tom prilikom prezentirao ključne izmjene UEFA pravilnika o licenciranju za narednu takmičarsku sezonu.

Posljednjim izmjenama koje su postale obaveznim dijelom UEFA pravilnika, znatno su pooštreni kriterijumi za dobivanje licence klubova aplikanata. Najteži uslovi koji klub aplikant mora ispuniti za izdavanje licence prevashodno se odnosi na finansijski kriterijum.Klub aplikant ne smije imati dospjelih, a neizmirenih obaveza prema drugim klubovima, socijalnim/poreskim vlastima i igračima/zaposlenicima. Jedna od ključnih izmjena je i datum dospijeća ispunjavanja obaveza klubova aplikanata koji se pomjera sa posljednjeg dana tekuće godine na 28.02. naredne godine. Klubovi će morati izmiriti dospjele obaveze do dana 31.03. naredne godine. Novim odredbama pravilnika su obuhvaćeni i zaposlenici koji obavljaju funkcije vezane za seniorske i omladinske timove. U pravilnik je ugrađena i odredba kojom se osigurava da klubovi nemaju dospjelih neizmirenih obaveza prema UEFA i davaocu licence (FS BiH). Davalac licence je poduzeo sve neophodne aktivnosti u pravcu pravovremene dostave informacije klubovima aplikantima o nastalim promjenama UEFA pravilnika.

TESTNA REKLAMA
Klubovi će u skladu sa ključnim rokovima za naredni postupak licenciranja dobiti i nove pravilnike, kao i set dokumenata sa pratećim uputstvima. Početkom naredne godine će biti održani redovni seminari za klubove aplikante u organizaciji davaoca licence, FS BiH“, saopšteno je iz FS BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DNEVNI HOROSKOP za 2. februar

OVAN POSAO: Danas nije vaš dan. Pojačana nervoza. Ipak ćete uspeti da obavite neke osnovne stvari, za danas se...

RK BIJELJINA: Marko Jevtić u Španiji (foto)

Marko Jevtić koji je ponikao u RK Bijeljina, potpisao je za Španski klub Bidasoa Irun. Posle uspješne epizode u...

Predstavljeni Samsung Galaxy S23 telefoni, šta je sve novo

Južnokorejski Samsung je zvanično objavio svoju najnoviju seriju flegšip telefona, koja stiže sa određenim poboljšanjima. U okviru svoje Galaxy...

AGRO SAVJET: Kada je pravi trenutak za sjetvu rasada?

Iskusni povrtari dobro znaju kada za proizvodnju rasada koje povrće valja sijati jer su dosta zimskih dana utrošili...