Otvoren HISPA centar u bijeljinskoj Bolnici – Centar za očuvanje zdravlja (VIDEO)

Datum:

Share post:

Predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje prof. dr Nebojša Tasić otvorio je danas u bijeljinskojh bolnici Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta I šloga/HISPA/. Profesor Tasić, koji je I predsjednik HISPA centara, rekao je novinarima, da je prevencija, uz invazivnu dijagnostiku i terapiju, vjerovatno osnov liječenja kardiovaskularnih bolesti, što se posebno pokazalo tokom pandemije, jer kovid je sistemsko inflamatorno oboljenja koje najviše napada srce I krvne sudove.

 “HISPA centar nije samo centar za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, to je centar za očuvanje zdravlja”, naglasio je Tasić. Kao faktore rizika oboljevanja od kardiovaskularnih, ali I drugih oboljenja, poput, onkoloških, endokrinoloških,  Tasić je naveo pušenje, sters, gojaznost, nedovoljnu fizičku aktivnost, poremećaj metabolzma lipida I povišen krvni pritisak.

”HISPA centar je sigurna kuća za one koji hoće da se liječe, da sačuvaju svoje zdravlje I Centar koji će se baviti ne samo sekundarnom, već I svim drugim oblicima prevencije uz personalizovan I multidisciplinarni pristup pacijentu, “ rekao je Tasić. Obraćajući se novinarima on je odgovorio na novinarsko pitanje Šta je HISPA centar – To je mjesto gdje edukovani zdravstveni radnici, ljekari I medicinske sestre I tehničari prepoznaju najvažnije problem pacijenta i kreiraju njegov personalizovani program prevencije od infarkta, šloga i dr oboljenja, nakon čega pacijent dobija personalizovanu ishranu, program fizičke aktivnosti, eventualni program odvikavanja od pušenja I najsavremeniju terapiju. I ono što je najvažnije zdravstveno stanje pacijenta se prati duži vremenski period, objasnio je profesor Tasić. On je dodao da je starosna granica kod infarkta I šloga između 40 I 45 godina, ali da među oboljelima već ima I onih između 30 I 35 godina.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović rekao je na otvaranju HISPA centra da nije slučajno da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi dosta ulaže u kardiologiju, s obzirom na to da su kardiovaskularna oboljenja najzastupljenija od svih i vodeći uzok smrtnosti. On je naveo da će od ukupno 85 HISPA centara koliko postoji u svijetu, raspoređenih u sedam zemalja, od danas jedan biti i u bijeljinskoj bolnici. “Kardiolozi iz bijeljinske bolnice su jedinstveni da se nivo kvaliteta kardiologije podigne na viši nivo, što smo već uradili otvaranjem angiosale da radi 24 sata dnevno, a nastavljamo sa otvaranjem HISPA centra, koji pojačava kvalitet kardiologije u našoj bolnici, rekao je Maksimović novinarima.

Od početka kontinuiranog 24- oro časovonog rada Angio sale od 29. decembra do danas u Bolnici “Sveti Vračevi” je zbrinuto 10 pacijenata sa infarktom, a najmlađi među njima ima 39 godina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...