Danas je u Bijeljini u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske otvoren prvi naučni skup o istoriji Bijeljine – „Bijeljina u 20. vijeku”.

Naučni skup su organizovali Grad Bijeljina, Zvorničko-tuzlanska eparhija Srpske pravoslavne crkve, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzej Semberije i Savez opština i gradova Republike Srpske.

U radu naučnog skupa učestvovali su stručnjaci sa univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu, koji su predstavili rezultate svojih istraživanja o raznim temama iz istorije Bijeljine u 20. vijeku, poput njenog pravnog i političkog
položaja, finansiranja i funkcionisanja lokalne samouprave, djelovanja i stradanja Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, organizacije i ratovanja Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Prof. dr Goran Latinović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci i jedan od učesnika naučnog skupa, istakao je da je 20. vijek bio veoma buran za srpski narod.

„Neke procjene govore da je tokom Prvog svjetskog rata oko 360.000 ljudi izgubilo život na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine. Procjene govore da je to oko 300.000 Srba. U Drugom svjetskom ratu radi se o nekoliko stotina hiljada ubijenih, takođe, na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine. Između ta dva rata desio se jedan relativno povoljan period u istoriji ovog područja, vrijeme Jugoslovenske kraljevine. Nakon 1945. godine političke prilike su bile sasvim drugčije i onda građanski rat 90ih godina koji je doveo do razbijanja Jugoslovenske države i velikih promjena na ovom području. Sve to tema je današnjeg naučnog skupa „Bijeljina u 20. vijeku“, rekao je Latinović, te dodao da je današnji naučni skup samo uvod, te da se narednih godina očekuje niz novih naučnih skupova koji će obraditi područje Bijeljine i Semberije od srednjeg vijeka do savrmenog doba.

On je takođe istakao da će se ozbiljno posvetiti istoriji Istočnog-Bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, te da će to biti naučna monografija koja će pokazati kakav je zapravo bio doprinos Srba Semberije, Majevice i dijela Posavine u stvaranju Republike Srpske.

Prof. Dr. Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasio je ovakav naučni skup veoma značajan, s obzirom da postoji veoma mali broj naučnih istraživanja o razvoju Bijeljine tokom 20.vijeka.

„Naša ideja je bila da sa različitih aspekata pravnih, istorijskih, demografskih, ekonomskih, damo svoj doprinos upoznavanju sa istorijom Bijeljine u 20. vijeku. To je bio i vrlo intrigantan poduhvat zbog toga što je Bijeljina tokom 20. vijeka bila u sastavu nekoliko država čiji su se pravni i politički sistemi bitno razlikovali. Željeli smo, između ostalog, da pratimo i evoluciju položaja Bijeljine, njenog razvoja tokom 20. vijeka, ali i uloge koje je imala u istorijskim događajima“, rekao je Marković.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Grada Bijeljina, u ime Gradonačelnika i Gradske uprave zahvalio se učesnicima naučnog skupa o istoriji Bijeljine, odnosno, „Bijeljina u 20.vijeku“, te istakao da je veoma važno da se otkrije istina i da se utvrdi sve ono što se dešavalo u Bijeljini u 20. vijeku.

Referati koji dobiju pozitivne recenzije biće objavljeni u zborniku radova sa naučnog skupa, koji će biti štampan na srpskom i engleskom jeziku.

Prof. dr Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je da je okvirni cilj skupa je da objasni čemu Republika Srpska, ne samo kako, nego i zašto je nastala.

„Po mom mišljenju, odgovor staje u jednu rečenicu – Nikad više 1941. godina““, istakao je prof. dr Ković.

S obzirom na očiglednu potrebu da istorija Bijeljine i Semberije, kako u 20. vijeku, tako i u ranijim periodima, bude valjano istražena i opisana, u planu je organizovanje niza naučnih skupova, koji će biti održavani jednom godišnje. Krajnji rezultat planiranih aktivnosti trebalo bi da bude nekoliko zbornika u kojima će biti predstavljena istorije Bijeljine i Semberije, što bi moglo da preraste u naučni projekat izrade prigodne enciklopedije o ovom dijelu Republike Srpske.

Kao koordinator projekta „Bijeljina u XX vijeku“, prof. dr Dimitrije Ćeranić naveo je da, kad se pogleda od 1900. do 2000. godine, može se primijetiti da je najmanje 13 puta država u kojoj je Bijeljina, mijenjala naziv – u tih stotinu godina. On je dodao da je bitno govoriti o XX vijeku i da se mora govoriti o nastanku RS, jer niko ne može da oduzme pravo Srbima Bijeljine i Semberije da imaju svoju državu na svom prostoru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име