Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić istakao je da su obveznici prve grupe za prelazak na novi sistem fiskalizacije dužni da u roku izvrše obaveze i tako izbjegnu eventualne sankcije.

„Poreska uprava poziva obveznike prve grupe fiskalizacije da najkasnije do 17. juna pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije“, naveo je Maričić.

Prijave se podnose elektronskim putem posredstvom internet stranice Poreske uprave /poreskaupravars.org/ u dijelu „e-Usluge“, saopšteno je iz ove uprave.

„Naglašavamo da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u datom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije“, rekao je Maričić.

On je precizirao da prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa.

Prvoj grupi pripadaju i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa putem fiskalne kase do dana objavljivanja javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije.

Maričić je podsjetio da je javni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, objavljen 17. aprila i sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, te rokove u kojima se sprovodi postupak inicijalne fiskalizacije.

Prema njegovim riječima, obaveza Poreske uprave je da sprovede postupak registracije poslovnog prostora i mjesta prometa, postupak izdavanja bezbjednosnog elementa i postupak subvencionisanja troškova inicijalne fiskalizacije.

„Preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju elektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlaštenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja“, naveo je Maričić.

Poreska uprava Srpske još jednom poziva poreske obveznike da ne čekaju posljednji dan kako bi izvršili ovu svoju obavezu, te ih i ovog puta podsjeća da sva potrebna uputstva i obrasce potrebne za prelazak na novi sistem fiskalizacije mogu pronaći na internet stranici Uprave, u rubrici „e-Fiskalizacija“.

„Osim toga, za svu potrebnu podršku i pomoć, kako bi što jednostavnije prešli na novu fiskalizaciju, Poreska uprava Republike Srpske je na raspolaganju poreskim obveznicima putem kontakt centra u Sektoru za usluge poreskim obveznicima, na brojeve telefona ili mejl kontakt@poreskaupravars.org“, rekao je Maričić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име