FOND PIO: Ostvarivanje prava na ponovno određivanje penzije

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Fond Pio Republike Srpske prenosimo u cjelosti:

Pravo na ponovno određivanje penzije ima korisnik prava koji istovremeno ima i status osiguranika u periodu od najmanje godinu dana za koji je plaćen doprinos.

Korisniku starosne ili invalidske penzije kome je pravo priznato prema Zakonu o penzi-jskom i invalidskom osiguranju i koji stekne status osiguranika u obaveznom i dobrovoljnom osiguranju, na njegov zahtjev će se odrediti novi iznos penzije, pod uslovima da je naknadno navršio najmanje godinu dana staža osiguranja.

U skladu sa navedenim stavom, novi iznos penzije određuje se tako da se ponovo odredi iznos penzije na dan ostvarivanja prava računajući i naknadno navršeni staž, kao i plate, odnosno osnovice osiguranja, pa se zatim taj iznos usklađuje sa kretanjem penzija od dana ostvarivanja prava do dana određivanja novog iznosa penzije.

Novi iznos penzije pripada korisniku od dana podnošenja zahtjeva i ne može biti niži od dostignutog iznosa penzije za mjesec u kojem je zahtjev podnesen.

Korisnik penzije, takođe, može da podnese zahtjev za određivanja novog iznosa penzije i na osnovu činjenica za koje se naknadno saznalo ili su nastupile nakon donošenja rješenja o priznavanju prava na penziju. Novi iznos penzije korisniku prava pripada od dana podno-šenja zahtjeva.

U poslednje tri godine zabilježen je trend povećanja broja zahtjeva za ponovno određivanje penzije sa 946 u 2021. godini, 1.122 u 2022. godini, a 1.212 u 2023. godini, što potvrđuje činje-nicu da iz godine u godinu raste i broj korisnika prava koji istovremeno imaju i status osiguranika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...