NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zatvorima

Datum:

Share post:

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da je stanje bezbjednosti i poštovanja prava zatvorenika na veoma zadovoljavajućem nivou u svim kazneno- popravnim zavodima /KPZ/ u Srpskoj, čija je popunjenost oko 50 odsto.

“Stanje bezbjednosti je svuda na veoma dobrom, zadovoljavajućem nivou. Kapacitet popunjenosti je oskudan, nigdje više od 50 odsto, a što se tiče prava zatvorenika i njihovih slobodnih aktivnosti to je u svim zavodima na veoma dobrom nivou”, rekla je Grahovčeva nakon današnje posjete KPZ-u u Bijeljini.

Ona je navela da su članovi Odbora do sada posjetili četiri KPZ-a, ostali su Bijeljina i Doboj koji će posjetiti sutra.

“Time ćemo zaokružiti posjete svim zavodima u Republici Srpskoj s ciljem da se upoznamo sa stanjem bezbjednosti u ovim ustanovama, pravima zatvorenika i da razgovaramo s njima o onome što je u našoj nadležnosti, a to su u osnovna ljudska prava, te da ih upoznamo sa mogućnošću da se žale našem Odboru u slučaju da ima nekih nepravilnosti”, rekla je Grahovčeva.

Prema njenim riječima, do sada nisu imali prevelikih primjedbi zatvorenika u Srpskoj.

“Bude povremeno pritužbi zatvorenika, s tim što mnoge od njih nažalost izlaze iz naše nadležnosti. Zatvorenici se uglavnom žale na visinu kazne, traže otpust ili neke stvari koje nisu u našoj nadležnosti, vrlo rijetko, ali bilo je i takvih slučajeva, da se žale na ono što jeste naša nadležnost, a to je narušavanje njihovih prava”, navela je Grahovčeva.

U posjeti KPZ-u Bijeljina bili su i član Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Anja LJubojević i pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić.

LJubojevića je istakla da Republika Srpska i njene nadležne institucije vode računa o zatvorenicima i radnicima u KPZ-u, navodeći da su svi uslovi korektni i da bezbjednost nigdje nije ugrožena.

Ona je pohvalila skupštinski odbor čiji je član kao jedan od najaktivnijih u Narodnoj skupštini.

Dunjić je rekao novinarima da su, pored starog zatvora gdje su trenutno smještena osuđena i pritvorena lica, obišli i lokaciju novog KPZ-a na lokaciji Golo Brdo u Bijeljini, koji je, kako je naveo, napravljen po najsavremenijim standardima.

On je naveo da je KPZ u Golom Brdu, poslije onog u Vojkovićima, zavod sa najboljim uslovima za izdržavanje kazne zatvora i mjere pritvora u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Stanje bezbjednosti je u svim zavodima je na zadovoljavajućem nivou”, ocijenio je Dunjić.

Direktor KPZ-a Bijeljina Milenko Gajić izrazio je nadu da će biti obezbijeđena sredstva da se zavod na novoj lokaciji što prije opremi i da se KPZ izmjesti na lokaciju Golo Brdo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...