Novi rat protiv nelegalnih popusta u autoosiguranju RS

Datum:

Share post:

Agencija za osiguranje RS ponovo će pojačati kontrole osiguravajućih društava s ciljem suzbijanja nelegalnih popusta u autoosiguranju, s obzirom na to da je ova pojava i dalje prisutna na tržištu.

Podršku Agenciji, barem na papiru, dala su i sama društva koja su formirala radnu grupu za praćenje tržišta autoodgovornosti.

U zaključcima sa sjednice Skupštine udruženja društava za osiguranje RS, koja je održana u ponedjeljak, navedeno je da će radnu grupu činiti predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje i predsjednik Izvršnog odbora Udruženja, te direktori sedam društava za osiguranje.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je da je do sada društva nadgledao Izvršni odbor Udruženja koji čini sedam članova, ali da su sada odlučili da formiraju radnu grupu koja će se baviti iskjučivo ovim aktivnostima.

TESTNA REKLAMA

„Direktor Agencije za osiguranje na sjednici je skrenuo pažnju društvima da su i dalje na snazi smjernice Agencije i da će oni i dalje rigorozno kažnjavati društva koja se tih smjernica ne budu pridržavala i zatvarati određena društva. Imenovanjem ove radne grupe željeli smo da tu priču dodatno uozbiljimo jer smo primijetili da su se nelegalni popusti u autoosiguranju vratili pred kraj prošle godine“, kazao je Durmić.

Direktor Agencije Slaven Dujaković kaže da će ponovo krenuti sa pojačanim kontrolama jer imaju saznanja da su nelegalni popusti u autoosiguranju i dalje prisutni.

„Imamo naznaka da se nelegalni popusti u autoosiguranju ponovo daju i krenućemo ponovo sa pojačanim kontrolama kako to ne bi eksaliralo. Biće dosta i vanrednih kontrola“, rekao je Dujaković.

Društva onemogućena da posreduju pri registraciji vozila

Pored forimiranja radne grupe, na sjednici Skupštine Udruženja društava donesen je i zaključak da se ministru unutrašnjih poslova RS i direktoru policije uputi zahtjev za sastanak na kojem bi se razgovaralo o problemu registracije vozila i rješavanju odštetnih zahtjeva.

Durmić je pojasnio da društva već nekoliko mjeseci imaju problem zbog pravilnika koji je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a koji onemogućava radnike društava da u ime svojih klijenata registruju vozila.

„Krajem prošle godine donesena je uredba kojom je propisano da zahtjev za registraciju vozila može podnijeti osiguranik lično ili njegov punomoćnik, koji može biti samo zaposleni firme koja ima tu šifru djelatnosti. Međutim, osiguravajuća društva ne mogu imati tu šifru djelatnosti, jer mi po zakonu možemo biti registrovani samo za tri određene djelatnosti koje su usko vezane za osiguranje“, rekao je Durmić.

On je pojasnio da je Pravilnik o postupku i načinu registracije vozila proistekao iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH i da je on isti i za RS i FBiH.

„Međutim, u RS ne postoji djelatnost posredovanje pri registraciji motornih vozila, a pravilnik kaže da registrovati vozilo, osim vlasnika, može samo lice koje ovlasti firma koja ima registrovanu tu djelatnost. MUP je tražio od Zavoda za statistiku RS tumačenje koja bi šifra mogla da se koristi, Zavod je naveo neku šifru i MUP je izdao instrukciju tako da osiguravajuća društva to više ne mogu da rade. Društva u FBiH to mogu da rade i sada tražimo sastanak kako bismo pokušali da prevaziđemo problem“, kazao je Durmić.

On je istakao da su društva počela da osnivaju kćerke firme sa tom šifrom djelatnosti i da prebacuju svoje radnike u te firme, što im stvara dodatne troškove.

Naglasio je i da osiguravajuća društva prilikom rješavanja odštetnih zahtjeva imaju velikih problema da to brzo riješe, jer se zapisnik od policije čeka i po 30 dana, a fotografije sa uviđaja i po 45 dana.

„Zbog toga mi ne možemo da riješimo odštetni zahtjev u kratkom roku“, kazao je Durmić.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...

NEŠIĆ, DNS: Saberi se, Brane, jer zna Srpska!

Saopštenje predsjednika DNS RS Nenada Nešića prenosimo u cjelosti: "Tvita Borenović da sam 'treći ljiljan'. Nisko i primitivno! I to...

BORENOVIĆ NEŠIĆU: “Javio se i treći ljiljan“

Predsjednik PDP RS, Branislav Borenović, oglasio se na društvenoj mreži Twitter odgovarajući predsjedniku DNS, Nenadu Nešiću na prozivku...