NEŠKOVIĆ: Našim prijedlogom strane sudije bi bile zamijenjene domaćim sudijama

Datum:

Share post:

Saopštenje Želimira Neškovića, delegata u Domu naroda BiH, prenosimo u cjelosti:

„Smatramo da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama. Postoji više razloga za dopošenje ovog zakona, a to su prije svega preporuke Evropske komisije i postoje brojne sugestije sa mnogih strana da je trenutna regulativa koja definiše izbor sudija u Ustavni sud BiH zastarjela i nije adekvatna“, istakao je danas na pres konferenciji Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH izlažući prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je SDS uputio u proceduru.

„Ustavom BiH je regulisano pitanje rad stranih sudija na način da njihov mandat ističe nakon roka od 5 godina od njihovog imenovanja te da nakon toga oni trebaju biti zamijenjeni domaćim sudijama. Parlamentarna skupština BiH je tako u mogućnosti da predloži zakon kojim se izbor sudija definiše na drugi način“, obrazložio je Nešković.

On je kazao da imajući u vidu karakter Bosne i Hercegovine i složenost njene ustavne strukture da smatra da bi građani i narodi bili srećniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo sudije iz Bosne i Hercegovine.

„Najvažnije pitanje je da se novim zakonom o Ustavnom sudu a ne Pravilnicima kao što je to danas slučaj, određuje i način izbora sudija ali i način funkcionisanja i odlučivanja ove isntitucije. Zakonom se predlaže broj sudija koji je devet i u tom sastavu nema stranih sudija. Zakonom se definiše da u Ustavni sud BiH mogu biti birani samo građani BiH i to na način da Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira šest sudija a Narodne skupština Republike Srpske bira troje sudija. Iz reda svakog od konstitutivnih naroda može biti birano najviše troje sudija. Način odlučivanja govori da se odluke donose većinom glasova ali u toj većini mora da učestvuje najmanje jednim glasom, glasom jednog sudija svaki od konstitutivni narod i svaki entitet“, obrazložio je Nešković.

Delegat u Domu naroda BiH je naglasaio da je SDS zakon predložio po hitnom postupku iz razloga što smo svjedoci brzog donošenje reformskih zakona dok na dnevnom redu još nemamo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH što je jedan od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

„2016. godine zajedno su SDS i SNSD preldožili isti ovaj zakon o Ustavnom sudu BiH i njega su redom potpisali šest poslanika iz kluba SNSD-a i šest poslanika iz Kluba SDS i možete dobiti na uvid njihove potpise. SNSD zato nema razloga da spriječi da ovaj prijedlog zakona dođe na dnevni redi i očekujemo da će naš zakon podržati. Imamo i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da ni jedan reformski zakon ne može biti usvojen dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH“, zaključio je Nešković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...