„Ne mogu se izboriti protiv 11 stranaka“ – Da li će Izetbegović podnijeti OSTAVKU ako ode u opoziciju?

Datum:

Share post:

„Ne mogu se izboriti protiv 11 stranaka“ Izetbegović otkrio hoće li podnijeti ostavku ako SDA ode u opoziciju

Nakon današnje sednice Predsjedništva SDA, medijima se obratio lider te stranke Bakir Izetbegović.

Zatražili smo od Federalne vlade da se konkretnije pozabavi poskupljenjima, da pooštri kaznenu politiku, da se ubrzano zatvaraju prodajni objekti koji krše propise. Zatražili smo i jednokratnu pomoć stanovništvu – rekao je Izetbegović.

Pozdravio je najavu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, i najavio da bi ga BiH trebala dobiti do kraja decembra.

– Konstatovali smo da smo ostvarili većinu izbornih ciljeva i potvrdili se kao najjača stranka u BiH.

Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine u FBiH i većini kantona. Formiranje snažnog probosanskog bloka je svar koja nema alternativu. Samo to može pružiti sigurnost – uvjeren je Izetbegović.

– Imaju dogovore s HDZ i SNSD, i mi tražimo da se javnosti prezenuje šta su to prihvatili i obećali im. Kakve promjene u NATO putu, projekte izgradnje aerodroma u Trebinju, reforme CIK i Javnog RTV servisa i slično – upitao je Izetbegović.

Kaže da SDA u Federaciji neće ništa blokirati.

– Očekujemo da se brzo osigura izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. SDA neće ništa blokirati. Blokiraće eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem. Osvrnuli smo se na djelovanje dijela međunarodne zajednice. Smatramo da ovakvog djelovanja Osmorke ne bi bilo da ih dio međunarodne zajednice nije ohrabrio. Taj dio međunarodne zajednice bavi se isključivo podjelama unutar probošnjačkog bloka. O Nikšiću kao premijeru Federacije BiH možemo razgovarati – poručuje lider SDA.

Naglašava da je SDA na izborima sasvim dobro prošla, te da u toj stranci u pojedinim sredinama nisu zadovoljni.

Izetbegović je odgovorio i da li će podnijeti ostavku ako SDA ode u opoziciju.

– Ja sam na izborima ostvario svoj najbolji rezultat. Ne mogu se ja izboriti protiv 11 stranaka. To nije moguće. To je nepravedno stanje. Nemam namjeru podnositi ostavku, niti ima bilo kakvih naznaka nekakvog nezadovoljstva unutar stranke oko toga. Čak suprotno – rekao je on.

– Kakva je razlika između pozicije SDA i HDZ kada je u pitanju Federacija BiH. HDZ je dakle nezamjenjiv jer ima potreban broj ruku u hrvatskom klubu, SDA je nezamjenjiva jer to ima isto u bošnjačkom klubu. Šta je razlog da se stranke popust SDP i NiP opredijele za HDZ, a ne za SDA – odgovorio je Izetbegović na novinarsko pitanje, prenosi Kliks.

Izetbegović je kazao da smatra da je SDA problem jer je mnogima stala na put.

– Mnogima smo mi stali na put SNSD je imao svoj planove nismo dopustili da se ostvare. HDZ je imao svoje planove nismo dopustili da se ostvare. Međunarodna zajednica imala svoje planove mi to nismo prihvatili. Ja pitam javnost jesmo li trebali ove stvari prihvati. Da li je SDA bila kriva jer li smo trebali to prihvatiti? – upitao je Izetbegović.

Kazao je i da je SDA strala na put pretjeranim ambicijama pojedinaca unutar SDA, lobijima poput kladioničarskog i da se oni žele svetiti. Također, kazao je i da su stali na put lobiju vezanom za male hidroelektrane, i one koji su htjeli praviti nebodere u Sarajevu i da se tako stvori front protiv SDA.

– Imali smo izbore, gospodin Šmit je onu noć donio nova pravila, prema tome možemo se vratiti na stara pravila i formirativlast u skladu sa starim pravilima – rekao je Izetbegović šta će se desiti ukoliko Ustavni sud izmjene koje je nametnuo Šmit proglasi neustavnim.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 112:105, te tako sada vode 3-0 u prvoj rundi plej-ofa...

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...

Opština Ugljevik sa udruženjima se predstavila na 13. međunarodnom sajmu „Bijeljina-Turist 2024“

Sajam traje dva dana od 25. do 26. aprila u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Okupio je preko 88 izlagača...

TZ ŽUPANJA U BIJELJINI: Nastojimo obnoviti našu tradiciju i prenijeti je na našu djecu (foto, video)

Na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, izlagači su i prijatelji, gosti iz Turističke zajednice Grada...