Nedavni rekord koji postignut na aukciji iPhonea prve generacije značajno je premašen ovoga vikenda.

Model iPhonea prve generacije sa 4GB, iz juna 2007. godine, postigao je suludo visoku cijenu.

Ove godine hit na kolekcionarskom tehnološkom tržištu nisu kriptovalute ni NFT, već – neotpakovani modeli prvog iPhonea. 

U februaru ove godine bio je oboren rekord, pa je iPhone 2G sa 8GB interne memorije iz 2007. godine bio prodat za više od 63.000 dolara.  Podsjetimo i da je jutjuber Markus Braunli platio oko 40 hiljada dolara za jedan primjerak samo da bi ga raspakovao pred kamerama.

Ovoga vikenda održana je aukcija, koja će dva pomenuta iPhonea učiniti jeftinim. 

U organizaciji kuće LCG Auctions ponuđen je još jedan originalni iPhone iz 2007. godine, ali ovoga puta kao još veći raritet – bila je to netaknuta verzija s 4GB prostora za skladištenje podataka.

Originalni 4GB iPhone je dugo vremena bio „sveti gral“ kolekcionarima tehnoloških proizvoda, budući da je izvorno bio proizveden u veoma malim količinama, kažu iz ove aukcijske kuće. 

Nije se čak ni 2007. godine dobro prodavao, jer su kupci lako posezali u džep za dodatnih 100 dolara, kako bi dobili dvostruko više memorije. Zbog toga, ovaj model je povučen iz proizvodnje 5. septembra 2007. godine, tek nešto više od dva mjeseca nakon što je bio pušten u prodaju.

Tako je veoma rijedak primjerak, prodat u junu te godine, stajao negdje sve do današnjih dana, u fabričkom, potpuno netaknutom pakovanju. Aukcijska kuća navodi da se radi o fantastično očuvanom predmetu, sa svim originalnim naljepnicama, izuzetne boje i sjaja – a za sve to je zaslužan njegov dosadašnji vlasnik, član Apple tima u vrijeme lansiranja prvog iPhonea. 

„Teško da će iko naći bolji primjerak“, najavili su aukciju ovog „vrućeg“ predmeta.

Bombastične najave pokazale su se kao tačne, a aukcijska kuća je čak i potcenila kolekcionare. 

Umjesto očekivanih 50 do 100 hiljada dolara, za ovaj iPhone model je nepoznati kupac prethodne sedmice odlučio da „istrese“ čak 190.372,80 dolara. 

Cijena iPhonea u tom iznosu je 158.644 dolara, dok ostatak predstavljaju ostale naknade i provizija organizatoru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име