Nacrt novog Zakona o lovstvu upućen u redovnu skupštinsku proceduru

Datum:

Share post:

Polaganje lovačkih ispita, izdavanje dozvola za lov, kao i izrada lovnih osnova samo su dio poslova koje je do sada radilo resorno ministarstvo, a za koje će, ukoliko pripremljeni Nacrt novog zakona o lovstvu dobije zeleno svjetlo u Narodnoj skupštini RS, biti zadužen Lovački savez Srpske.

Vlada Srpske usvojila je juče Nacrt zakona o lovstvu kojim je, između ostalog, izvršena podjela nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovačkog saveza RS.

Kako je navedeno u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću, ministarstvo je zadržalo regulatorna ovlaštenja i upravni nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, a ostale nadležnosti u vidu javnih ovlaštenja prenesena su na Lovački savez. Ovaj prenos ovlaštenja, kažu u Vladi, ima cilj efikasniji rad lovačkih udruženja, kao i smanjenje administrativnih postupaka koji su do sada bili propisani.

Sekretar Lovačkog saveza RS Živojin Lazić kazao je za „Glas Srpske“ da na terenu imaju velikih problema u rješavanju raznih sporova, gdje se članovi udruženja masovno zavađaju.

– Takve će probleme ubuduće rješavati savez, kao drugostepeni organ i sva udruženja moraće da usklade svoje statute sa našim. Nekoliko udruženja je zbog neregulisanih pitanja kroz svoje statute bilo u situaciji da izgubi lovište. Iz tog razloga sva udruženja će, prije nego što pošalju svoj statut u sud na registraciju, morati da traže mišljenje Lovačkog saveza. To je najznačajnija odredba i ona konačno uvodi red u lovstvo – kazao je Lazić.

Živojin Lazić, sekretar Lovačkog saveza RS

Dodao da je statut i do sada bio obaveza koja nije bila utemeljena u zakon, zbog čega su udruženja samoinicijativno donosila svoja pravila, gdje je, primjera radi, pisalo da predsjednik udruženja suspenduje lovca, protiv kojeg nije vođen postupak po godinu-dvije, što je na kraju stvaralo probleme Lovačkom savezu.

Jedan od gorućih problema do sada je bio i nedostatak znakova pored puta koji upozoravaju vozače da na određenoj dionici ima divljači, zbog čega su u slučaju saobraćajne nesreće u kojoj učestvuju divlje životinje, kaže Lazić, deblji kraj uglavnom izvlačila lovačka udruženja, koja su zahtijevala takva obavještenja za vozače na više mjesta.

– Kad se desi šteta, onda svi optužuju lovačka udruženja. Kako bi se to izbjeglo zatražili smo da ubuduće na putevima, kad se desi nesreća, odgovornost preuzme preduzeće koje je zaduženo za održavanje tih puteva – objasnio je Lazić.

Da će novi propisi umnogome pojednostaviti procedure saglasan je i kao stručno lice za lovstvo u banjalučkom Lovačkom udruženju „Zmijanje“ Darko Jovanić. On je kazao da očekuju da novi propisi eliminišu odredbe koje su stvarale probleme, najviše kada je riječ o odgovornosti u smislu saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje divljač.

– Aktuelnim zakonom su nejasno propisane nadležnosti u smislu zaštite i bezbjednosti u saobraćaju – kazao je Jovanić i dodao da se nada da će novi propisi umnogome olakšati lovstvo.

Izmjene

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Zakon o lovstvu donesen 2009. godine i u dosadašnjoj primjeni imao je samo jednu izmjenu i dopunu i to 2013. godine.

– S obzirom na to da je prošlo mnogo godina od donošenja zakona i izmjena i dopuna zakona, a uvažavajući činjenicu da su se u međuvremenu značajno promijenile okolnosti u oblasti lovstva, zaštite životne sredine i oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potrebno je donijeti i novi zakon o lovstvu – kazali u resornom ministarstvu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...