Načelnik Bjelica prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nedavno je prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti, koja je potekla nakon razgovora sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ruskoj federaciji Željkom Samardžijom.

Poštovani gospodine Bjelica,

tokom nedavne moje posjete obilježavanju godišnjice slavne Borodinske bitke i razgovora sa domaćinima i organizatorima, pokrenuo sam inicijativu o bratimljenju gradova Možajsk u Moskovskoj oblasti i Sokolac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, prepoznavajući dosta razloga za takvu inicijativu, uvažavajući prije svega istorijske i patriotske sličnosti.

Inicijativa je načelno podržana od čelnih ljudi opštine Možajska a uputio sam rukovodstvu grada pismo namjere sa obrazloženjem pomenute inicijative. Kao jedan od ključnih razloga za približavanje, saradnju i bratimljenje dva grada jeste što su to gradovi vojničke slave. O Borodinskoj bitci koja se odigrala na području ovog rejona gotovo pa sve znamo ali o novijoj istoriji grada Sokoca sigurno je korisno da i drugi saznaju, posebno gradovi i mjesta koji imaju slavnu i bogatu istoriju.

Možajsk je grad na zapadu Moskovske oblasti, administrativni centar Možajskog gradskog okruga i nosi počasno zvanje grada vojničke slave. Grad je osnovan 1231 godine, zauzima površinu od 17,4 kvadratnih kilometara na n/v oko 240 metara i ima oko 34 hiljade stanovnika. Ima izuzetno bogatu istoriju ali se posebno izdvaja po Borodinskoj bitci koja je postala simbol borbe za slobodu i odbranu od stranih osvajača. Možajsk ima vrlo sadržajne kulturne i sportske aktivnosti, a s tim u vezi, predstavlja jedan od vodećih centara turističke djelatnosti u Moskovskoj oblasti.

Osim nekoliko sabornih hramova u samom gradu, posebno se izdvaja hram Svetog Ilije iz 19-og vijeka, što predstavlja još jednu zajedničku duhovnu sponu dva grada. Možajsk ima do sada zaključena 23 sporazuma o bratimljenju ali na tom spisku nema ni jedan grad iz zemalja bivše Jugoslavije.

Zbog svega toga, kao ambasador Bosne i Hercegovine iskreno podržavam inicijativu za bratimljenje dva grada i biću veoma srećan ako do toga dođe, navodi se u dopisu od 31.avgusta upućenom načelniku Bjelici od strane Ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj federaciji Željka Samardžije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: opstinasokolac.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...