NOVO IME – NOVI POČETAK: Na koji način SDS planira da izađe iz problema zbog sankcija i gašenja računa? (foto)

Datum:

Share post:

-Cilj je da Srpska demokratska stranka nastupi na izborima pod svojim imenom (SDS) i sa svojim računom, ali ako to ne bude moguće, jedno od rješenja jeste da se na izbore izađe pod imenom Srpska demokratska stranka – Volja naroda, kažu u SDS.

SDS Volja naroda – novo ime, novi početak

Ako se na izbore bude izlazilo pod novim imenom SDS-Volja naroda to znači nova stranka i start od nule, njena medijska promocija, izbor rukovodstva, prikupljanje potpisa, donacija…

U takvoj trenutnoj situaciji se nalazi SDS što se tiče izlaska na lokalne izbore u BiH, ako ih SAD ne skinu sa „crne liste“ sankcionisanih na koje je SDS stavila Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC).

Predsjednik SDS Milan Miličević je nakon održane sjednice Glavnog odbora SDS potvrdio da je u bijeljinskom sudu registrovana odnosno preregistrovana nova stranka SDS – Volja naroda, sa kojom planiraju, kao krajnjom varijantom, da izađu na Lokalne izbore zbog uvedenih sankcija SDS.

MILIČEVIĆ: Izlazimo na izbore pod nazivom SDS VOLJA NARODA (foto)

U toj situaciji funkcioneri će ostati isti, kao i politički program a u javnosti bi se i dalje koristila obilježja SDS.

Ukinut račun – prekid radnog odnosa za 37 službenika SDS

Sankcije Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) su dovele do toga da je SDS zvanično ugašen jedini račun u banci nakon obavještenja od 27.3.2024. Nove banke a.d. Banjaluka te je jednostrano raskinut ugovor sa SDS i ugašen njen transakcioni račun u banci.

Gašenjem računa SDS ne postoji model prijavljivanja na izbore bez transakcionog računa, a kao jedna od posledica je i odluka da se prekine radni odnosi za svih 37 zaposlenih službenika u SDS zaključno sa 31. martom 2024.

Srpska demokratska stranka zbog navedenog ne može da otvori transakcioni račun za vršenje poslova unutrašnjeg platnog prometa kod banaka u Republici Srpskoj i BiH, da putem tog računa ostvaruje zakonom propisane prihode, odnosno finansira rashode poslovanja i ličnih primanja zaposlenih službenika.

Zbog sankcija i blokade računa, u SDS otkaz za 37 radnika

-Srpska demokratska stranka će biti učesnik lokalnih izbora bez obzira što će nam i u finansijskom i organizacionom smislu biti teško“, poručio je nedavno Milan Miličević, napominjući da su svjesni da im to predstavlja ogroman politički problem ali da je izlazak na izbore i dalje cilj SDS.

Kako izaći na izbore

Miličević takođe napominje da će SDS učiniti sve da pod svojim imenom nastupi u oktobru na Lokalnim izborima.

U slučaju izlaska na izbore pod nazivom SDS Volja naroda  Izborni zakon propisuje da svaki politički subjekt registrovan u sudu i koji ima regularan račun može učestvovati na izborima ali uz prikupljanje određenog broja potpisa (minimum 3.000), što je obaveza svih koji nisu parlamentarna stranka.

SDS je zbog novonastale situacije, odnosno gašenja računa, onemogućen da dobija redovna finansijska sredstva iz lokalnih zajednica, republičkog i državnog budžeta na osnovu broja odborničkih i poslaničkih mandata i sav taj novac je blokiran, i zamrznut te ne može biti isplaćen.

Što se tiče prestanka radnog odnosa za 37 službenika SDS, Miličević kaže da se na njih ne mogu primijeniti izmjene i dopune Zakona o radu, koje su usvojene prošle sedmice u NS RS, a kojima se definiše isplata ličnih primanja za one koji su pod američkim sankcijama iako službenici SDS nisu direktno pod sankcijama, već je to SDS, pa se taj novac opet ne može prebaciti na njihove račune.

Uspostavljen kontakt sa CiK BiH i Amerikancima

Iz SDS napominju da su u kontaktu sa CIK BiH, između ostalog i sa Amerikancima kako bi se što prije razriješila ova novonastala situacija.

 „Postoji više puteva izlaska na izbore ali naš krajnji izlaz je da Srpska demokratska stranka na izbore izađe kao Srpska demokratska stranka – volja naroda, kao politički subjekt koji se može prijaviti na izbore dok bi naša kampanja i naš program ostali isti“, poručio je nedavno predsjednik SDS Milan Milićević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: U Vaskrsu sabrana sva ljudska nada (foto)

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je predstojeći Vaskrs, ističući da je u njemu sabrana sva ljudska nada. "Ispovijedajući...

Zvezda pregazila Megu u prvom meču i napravila veliki korak ka finalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege u prvom meču polufinala ABA lige i tako napravili veliki korak...

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...