NA DANAŠNJI DAN umro Vasa Pelagić, počeo izlaziti list “Politika“

Datum:

Share post:

Na današnji dan 25. januara 1899. godine u požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka.
 
Istog dana 1904. godine u Beogradu je počeo izlaziti dnevni list „Politika“, čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.
 
Osnovana je Liga naroda 1919. godine i bila je preteča Ujedinjenih nacija.
 
Na današnji dan 1978. godine umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor poeme „Stojanka majka Knežpoljka“. Poslije Drugog svetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće „Prosveta“.
Istog dana 1987. godine umro je istaknuti srpski slikar Predrag Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Medjunarodnu reputaciju stekao je 1937. godine na izložbi u Parizu kada je dobio „Gran pri“. Napisao je eseje „Između trube i tišine“ i dramu „Zopir“.
 
Skupština (Sobranje) Makedonije 1991. godine, jedne od republika SFR Jugoslavije usvojila je deklaraciju o nezavisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.
 
Na današnji dan 2015. godine preminuo je Pavle Minčić, glumac, satiričar, humorista, pjevač i pijanista. Ostvaro je zapažene uloge u komadima „Jaje“, „Olovka piše srcem“, „Tužna je nedelja“, „Revizor“, „Dnevnik jednog ludaka“. Generacije će ga se sjećati po ulozi Paje u dječijoj seriji „Na slovo, na slovo“.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Omladina SDS Bijeljina u nedjelju organizuje druženje sa sugrađanima

Omladina SDS-a organizuje druženje sa sugrađanima povodom Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika u nedjelju, 5. maja sa početkom...

Pokret za Bijeljinu na Veliki petak poslao poruku sugrađanima (foto)

U susret najradosnijem danu Hristovom vaskrsenju, Pokret za Bijeljinu je 3. godinu za redom organizovao podjelu vaskršnjih jaja...

Protivgradna zaštita juče ispalila 17 raketa na području Republike Srpske

Protivgradna zaštita dejstvovala je sa 17 protivgradnih raketa na području Republike Srpske. Tokom jučerašnjeg dana, od 14.28 do 16.50...

LJUBO LJUBOJEVIĆ: Novinarstvo se danas nalazi između čekića i nakovnja

Ovaj dan obilježavamo u trenutku prijetnje po medijske slobode, ali i lošim statusom medijskih radnika. Svjetski je dan slobode...