Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Datum:

Share post:

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz proteklog rata, koji su se odigrali prije 32 godine.

Na današnji dan, 18. aprila 1992. godine, pripadnici paravojne formacije Patriotska liga uz pomoć specijalne jedinice MUP-a BiH su nasilno upali u tadašnju vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći i tom prilikom izvukli određene količine materijalno tehničkih sredstava i naoružanja koje je ova fabrika proizvodila, navodi se u saopštenju.

Dalji pokušaji zauzimanja i stavljanja pod kontrolu čitavog fabričkog kompleksa, kako stoji u saopštenju, osujećeni su od strane samoorganizovanog i slabo naoružanog naroda iz okolnih naselja, čime je došlo do prvog oružanog sukoba na teritoriji opštine Vogošća.

Vojna fabrika „Pretis“ je cijeli period ratnih zbivanja bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske i proizvodnjom minsko eksplozivnih sredstava je dala nemerljiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske, pa je stoga sprečavanje zauzimanja i odbrana fabrike veoma bitan događaj sa početka odbrambeno-otadžbinskog rata, smatraju članovi Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUK JANKOVIĆ iz Trebinja OSVOJIO SREBRO na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (foto)

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju Vuk Janković osvojio je srebrnu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi...

BIJELJINA: U Janji održan 11. memorijalni fudbalski turnir „Ibrahim, Ejjub i Osman“ (foto)

U Janji je nedavno održan 11. memorijalni fudbalski turnir "Ibrahim, Ejjub i Osman" koji baštini sjećanje na tri...

Koliko će Crvena Zvezda platiti za otkup defanzivaca

Crvena zvezda ima rok za aktiviranje otkupne klauzule Nasera Đige. Naser Điga (21) nedavno je dobio srpski pasoš i...

Sutra obilježavanje 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će sutra (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...