Na današnji dan BOMBARDOVAN BEOGRAD

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1941. godine, bombardovanjem Beograda, počeo je Drugi svjetski rat u Jugoslaviji.

Beograd je jedan od gradova koji je najviše bombardovan u svojoj istoriji, a 6. april 1941. godine jedan je od crnih dana u istoriji ove prestonice.

Prestonica Jugoslavije bombardovna je u četiri naleta 6. aprila i 7, 11, 12. aprila 1941. godine. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

Odluku da se Beograd razori donio je lično Hitler, razjaren vijestima o demonstracijama protiv „Trojnog pakta“. Pošto su predstavnici Vlade Kraljevine Jugoslavije potpisali 25. marta protokol o pristupanju „Trojnom paktu“, koji je predvodila Njemačka, 27. marta uslijedile su masovne demonstracije. Njemački feldmaršal Evald fon Klajst izjavio je na suđenju da su vazdušni napadi na Beograd bili stvar Hitlerove sujete i njegove lične osvete.

TESTNA REKLAMA

Napad na Beograd otpočeo je 6. aprila oko 6.30 časova. U prvom talasu u napadu je učestvovalo oko 200 bombardera. U četiri napada tog dana učestvovaloje oko 500 bombardera. Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva suprostavili su se napadačima. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

U bombardovanju je poginulo oko 2.500 ljudi, porušeno je više od 600 zgrada, a veoma oštećeno 1.600. Teško je oštećena Vaznesenjska crkva, kao i Narodna biblioteka. Biblioteka je imala zbirke turskih rukopisa, starih štampanih knjiga od 15. do 17. vijeka, starih karata, slika, novina. U njoj su bile sabrane i sve knjige štampane u Srbiji do 1832. godine, kompletne biblioteke Đure Daničića, Vuka Karadžića i drugih. 

U naletima  nacističkih bombardera pogođeno je i porodilište u Krunskoj, Narodno pozorište, Železnička stanica, Bajlonijeva pijaca.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...