Na današnji dan BOMBARDOVAN BEOGRAD

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1941. godine, bombardovanjem Beograda, počeo je Drugi svjetski rat u Jugoslaviji.

Beograd je jedan od gradova koji je najviše bombardovan u svojoj istoriji, a 6. april 1941. godine jedan je od crnih dana u istoriji ove prestonice.

Prestonica Jugoslavije bombardovna je u četiri naleta 6. aprila i 7, 11, 12. aprila 1941. godine. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

Odluku da se Beograd razori donio je lično Hitler, razjaren vijestima o demonstracijama protiv „Trojnog pakta“. Pošto su predstavnici Vlade Kraljevine Jugoslavije potpisali 25. marta protokol o pristupanju „Trojnom paktu“, koji je predvodila Njemačka, 27. marta uslijedile su masovne demonstracije. Njemački feldmaršal Evald fon Klajst izjavio je na suđenju da su vazdušni napadi na Beograd bili stvar Hitlerove sujete i njegove lične osvete.

Napad na Beograd otpočeo je 6. aprila oko 6.30 časova. U prvom talasu u napadu je učestvovalo oko 200 bombardera. U četiri napada tog dana učestvovaloje oko 500 bombardera. Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva suprostavili su se napadačima. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

U bombardovanju je poginulo oko 2.500 ljudi, porušeno je više od 600 zgrada, a veoma oštećeno 1.600. Teško je oštećena Vaznesenjska crkva, kao i Narodna biblioteka. Biblioteka je imala zbirke turskih rukopisa, starih štampanih knjiga od 15. do 17. vijeka, starih karata, slika, novina. U njoj su bile sabrane i sve knjige štampane u Srbiji do 1832. godine, kompletne biblioteke Đure Daničića, Vuka Karadžića i drugih. 

U naletima  nacističkih bombardera pogođeno je i porodilište u Krunskoj, Narodno pozorište, Železnička stanica, Bajlonijeva pijaca.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naučnici ne znaju zašto: Ova vrsta raka je u porastu među mladima

Smrtonosna vrsta raka u porastu je među mlađim odraslim osobama u Kanadi i Sjedinjenim Državama prema novim podacima...

Skoro 500 000 KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Sa tržišta povučeno 99 bicikala za djecu

Sa tržišta BiH povučeno je 99 bicikala za djecu jer su provedena istraživanja pokazala da nisu bezbjedna, saopštila...

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...